ПРОДУКТИ:
3 яйца
4 с. л. олио
4 с. л. кисело мляко
1 с. л. сол /равна/
200 мл прясно мляко
кубче мая
1 ч. л. захар
брашно
150 г сирене
1 краве масло
ПРИГОТВЯНЕ:
Кубчето мая се натрошава и се поръсва със захарта и малко топла водичка. Оставя се на топло да втаса. Отделно, в подходящ съд се смесват 2 цели яйца и 1 белтък, олиото, солта, прясното и киселото мляко. В голяма тава се пресява брашното, като в центъра му се прави кладенче. Изсипват се двете смеси и се разбърква в началото с лъжица, а след това се меси на ръка до получаване на средно гъсто тесто. Обикновено за 1 доза отива 1 кг брашно. Готовото тесто се разделя на две равни топки. Всяка от тях се разточва с точилка и по средата се поръсва натрошено сирене и разтопено краве масло. Навиват се и се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 см. Те се поставят в намазнена тава, така че да изглеждат като охлювчета, а помежду им се оставя по малко разстояние. Отгоре се намазва с 1 жълтък и се оставя да втаса на топло. Питата се пече в умерена фурна за около 15-20 минути. След изваждането й от фурната се поръсва с вода и се загъва с чиста платнена кърпа.
Коментирай