Празнична пита

Сити кулинар
22.12.2011 | 13:19 ч.

ПРОДУКТИ:

3 яйца

4 с. л. олио

4 с. л. кисело мляко

1 с. л. сол /равна/

200 мл прясно мляко

кубче мая

1 ч. л. захар

брашно

150 г сирене

1 краве масло

ПРИГОТВЯНЕ:

Кубчето мая се натрошава и се поръсва със захарта и малко топла водичка. Оставя се на топло да втаса. Отделно, в подходящ съд се смесват 2 цели яйца и 1 белтък, олиото, солта, прясното и киселото мляко. В голяма тава се пресява брашното, като в центъра му се прави кладенче. Изсипват се двете смеси и се разбърква в началото с лъжица, а след това се меси на ръка до получаване на средно гъсто тесто. Обикновено за 1 доза отива 1 кг брашно. Готовото тесто се разделя на две равни топки. Всяка от тях се разточва с точилка и по средата се поръсва натрошено сирене и разтопено краве масло. Навиват се и се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 см. Те се поставят в намазнена тава, така че да изглеждат като охлювчета, а помежду им се оставя по малко разстояние. Отгоре се намазва с 1 жълтък и се оставя да втаса на топло. Питата се пече в умерена фурна за около 15-20 минути. След изваждането й от фурната се поръсва с вода и се загъва с чиста платнена кърпа.

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.