Предложения за Нова година - кулинарни рецепти с шампанско

Сити кулинар
28.12.2019 | 11:06 ч.
Сред митовете за пенливата напитка е и, че тя най-добре върви сьс сладкиши и шоколад. Това обаче е вярно само за сладките видове.
 
Шампанското е много по-гъвкаво, отколкото повечето вина, относно избора на храна, с която да бъде поднесено. То върви с плодове, ядки, гъбени предястия, сирена, паста или ризото, зеленчуци, риба и морски дарове, особено хайвер, скариди, раци и омари, птици и пернат дивеч, дроб, други меса, почти всички видове десерти. Шампанското върви с почти всичко, без тежки сосове и силни подправки.
 
Тази година обаче няма да ви предложим рецепти на празнични блюда, които вървят с шампанско, а сме заложили на рецепти, които се приготвят с пенливата напитка. И тук разнообразието е голямо - от месни ястия до ефирни десерти.

 

Пуйка с шампанско

Продукти:

1 пуйка около 2 кг

150 г сурова наденица или суджук

1 яйце

150 г пюре от картофи

100 г консервирани гъби

200 г масло

500 мл бяло шампанско

200 г сметана

3 моркова

2 глави лук

магданоз

розмарин

черен пипер, сол

 

Приготвяне:

 

Първо приготвяте картофното пюре от варени картофи. Месото от наденица или суджука смесвате с пюрето от картофите и с нарязаните на ситно гъби. Яйцето разбърквате с 50 г размекнато масло, сол и черен пипер, а морковите и лука нарязвате на ситно. Всичко тези неща смесвате и разбърквате добре. С получената смес пълните пуйката, намазвате я с малко масло и слагате в тава. Заливате с шампанското, прибавяте подправките и печете около 3 часа.

Отделяте соса, получен при печенето, смесвате със сметаната и сервирате отделно в сосиера.

 

 

Пъстърва с шампанско и сметана

 

Продукти:

пъстърва /около 600 г/

200 г сметана

3-4 глави лук

3 с.л. олио

200 мл шампанско

няколко стръка копър

сол

1/4 ч.л. черен пипер

 

Приготвяне

Рибата се почиства, измива се и се подсушава. Осолява се, поръсва се с черен пипер, слага се в тавичка, намазана с мазнина. В коремчето на рибата се слага нарязаният копър, смесен с малко сол.

Лукът се реже на ситно и се запържва в останалото олио. Половината лук се слага върху рибата. Полива се с шампанско. Пече се 25 минути на 220 градуса. Останалият лук се смесва със сметаната, кипва се и се вари 3 минути на бавен огън. Рибата се сервира с получения сос.

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати