Продукти:
1 пуйка около 2 кг
150 г сурова наденица или суджук
1 яйце
150 г пюре от картофи
100 г консервирани гъби
200 г масло
500 мл бяло шампанско
200 г сметана
3 моркова
2 глави лук
магданоз
розмарин
черен пипер, сол
Първо приготвяте картофното пюре от варени картофи. Месото от наденица или суджука смесвате с пюрето от картофите и с нарязаните на ситно гъби. Яйцето разбърквате с 50 г размекнато масло, сол и черен пипер, а морковите и лука нарязвате на ситно. Всичко тези неща смесвате и разбърквате добре. С получената смес пълните пуйката, намазвате я с малко масло и слагате в тава. Заливате с шампанското, прибавяте подправките и печете около 3 часа.
Отделяте соса, получен при печенето, смесвате със сметаната и сервирате отделно в сосиера.
пъстърва /около 600 г/
200 г сметана
3-4 глави лук
3 с.л. олио
200 мл шампанско
няколко стръка копър
сол
1/4 ч.л. черен пипер
Рибата се почиства, измива се и се подсушава. Осолява се, поръсва се с черен пипер, слага се в тавичка, намазана с мазнина. В коремчето на рибата се слага нарязаният копър, смесен с малко сол.
Лукът се реже на ситно и се запържва в останалото олио. Половината лук се слага върху рибата. Полива се с шампанско. Пече се 25 минути на 220 градуса. Останалият лук се смесва със сметаната, кипва се и се вари 3 минути на бавен огън. Рибата се сервира с получения сос.
Коментирай