Председателят на ЦИК хвърли оставка заради машинното гласуване

България
27.08.2020 | 12:49 ч.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини.

Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в Избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията, информира БНР.

Стоева продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата. 

Припомняме, че вицепремиерът Томислав Дончев засега отговаря само писмено на отправената му покана за среща по въпросите с машинното гласуване.

Дончев информира, че е проведено пазарно проучване и среща с правната комисия в парламента по предстоящи промени в Избирателния кодекс.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви, че Комисията остава в очакване за среща с вицепремиера до края на тази седмица.

„Интересно как така заместник министър-председателят има среща с правна комисия в Народното събрание относно изменение в Изборния кодекс без да е необходимо, дори да бъде информирана Централната избирателна комисия без коментар. Интересно, пак казвам, как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производители на машинно гласуване и цени без да се информира ЦИК?“, попита зам.-председателят на ЦИК Севинч Солакова.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати