Премиерът подозира сценарий за въвличане на държавни органи в политически капан

Общество
10.07.2020 | 16:07 ч.

На извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов изчете заповед от шефа на НСО ген. Красимир Станчев, назначен от президента Румен Радев, в което е поискано морето пред парк "Росенец" да се охранява до 15 септември. Писмото е адресирано до МВР и до Морската администрация. По думите му, след като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълняват.

"Според писмото излиза, че Министерството брани Сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарий", настоя той.

На брифинг сутринта Борисов обяви, че това, което се е случило е района на парк „Росенец“, е добре режисиран сценарий и го свърза с протестите вчера в центъра на София.

„Понеже на вчерашната сбирка на лидери на политически партии липсваше ДПС, може би това е начин да бъде върнато пак в някоя двойна или тройна коалиция“, предположи Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова НСО да вземе отношение по казуса с хвърленото на земята българско знаме от служител на службата в парк "Росенец" и каза, че флотът няма за задача да охранява акватории, като част от някакви паркове. Българската армия защитава териториалната цялост на България. Той съобщи, че в Бургаския залив ще има учение, затова, ако „видите кораби, те нямат нищо общо с охраната на някой парк”.”.

"Държа всяка служба да изпълнява своите компетентности. В случая ще изпълним всичко това, което ни задължава законът за МВР", заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Според министъра на транспорта Росен Желязков Морска администрация е осигурила координатите на поисканото и ги е изпратила. Но той постави няколко интересни според него въпроса: Защо точно вчера НСО и въз основа на какви данни, реши да наложи ограничения върху тази акватория. Дали това не е показателен опит за въвличане на държавни органи в политически контекст, попита той.

Премиерът посочи: „Моето разпореждане е да се намери законова форма, ако се налага, среща с директора на НСО и да се оттегли това искане. Не трябва да има такова ограничение за „Росенец“.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати