Превъзходните румънски сармале и мичи - можете да си ги приготвите и сами!

Сити кулинар
25.12.2023 | 16:55 ч.
Празнична румънска кухня
 
Румънската кухня е много разнообразна и изключително близка до нашите
вкусове. Тя е силно повлияна от останалите балкански кухни, а също и от
унгарската кулинарна традиция. Различни са и рецептите в различните
региони на Румъния – съществува типично трансилванска кухня,
добруджанска кухня и т.н.
 
Едно от най-известните, типично румънски ястия е мамалигата . Тя
представлява сварено царевично брашно, а у нас я наричаме качамак. Това
ястие дълго време смятано за храна за бедняци, но днес заема достойно
място в кулинарията, защото е полезна и вкусна.
Румънците използват в кухнята си най-вече свинско месо, но се консумира
и телешко, пилешко, агнешко и шилешко. Част от рецептите са свързани с
определен сезон или конкретен празник. За Коледа , съгласно обичая всяко
семейство преди е колило прасе, каквато е и българската традиция. От
месото и органите на прасето се приготвят много и разнообразни ястия
като: кърнаци, картабоши – кърнаци с черен дроб в свинско черво, пифтие
– желирани неупотребявани за друго парчета от прасето като ушите,
зурлата или главата. Много харесвани са и пръжките с гарнитура от
мамалига. На масата се слагат още вино и козунак .
Най-употребяваната алкохолна напитка е виното. В Румъния се
произвеждат специфични местни вина като Фетяска и Граса, а също и
Ризлинг, Мерло, Совиньон блан, Каберне совиньон, Шардоне, Мускат
отонел. Характерно е, че румънците предпочитат полусухите и сладките
червени и бели вина, а белите вина се консумират най-често като „шприц“
– разредени с газирана вода. Употребява се и бира, както местни марки,
така и произвеждани по лиценз. Румъния е сред най-големите световни
производители на сливи и почти цялата сливова продукция се използва за
приготвянето на сливова ракия с нисък градус, наричана цуйка. Плодовата
ракията с по-висок градус се нарича палинка и се произвежда от сливи,
круши , ябълки и други плодове.
Традиционната румънска кухня е разнообразна, богата на вкус и включва
много кулинарни обичаи и традиции.
 
 
Сармале
 
Първата гозба в списъка са добре познатите сармички, наречени в Румъния
сармале. И румънските сърми са като нашите и представляват зелеви или
лозови рулца, обикновено напълнени с месо и ориз. Сармите най-често се
гарнират с мамалига и се поръсват със сирене и сметана.
Киселото зеле е в основата и на друго характерно зимно румънско ястие. В
трансилванския град Клуж-Напока приготвят уникално вкусна гозба,
наречена varza a la Cluj. Една от най-старите записани рецепти на румънска
територия е рецептата със зеле от Клуж, която се появява през 1695 г. в
готварска книга. Всъщност в онези времена зелето било широко
разпространена и обичана съставка в цяла Трансилвания. Рецептата, както
е записана за първи път, гласи: „Взимате красиво кисело зеле, което се
нарязва на тънко. През това време заедно със зелето се слага на слаб огън в
тенджера една тлъста кокошка или половин гъска със сланината; поръсете
с черен пипер и сварете добре; налейте и вино, колкото е необходимо, за да
се овкуси по-добре; когато се сервира отново се поръсва с пипер". Сега
рецептата е доста променена, но все така вкусна.
Известни също румънските малки кебапчета, наречени мичи (mici).
Приготвят се от смес от говеждо, агнешко и свинско с различни
подправки: черен пипер, чесън, чубрица, кориандър, кимион и др.
Сервират се с пържени картофи, горчица и хляб.
Тоба е традиционно мезе, приготвено по време на Коледните празници.
Това е свински стомах, пълнен с крака, уши, кожа, както и месо от главата
на прасето. След това продуктът се оставя да изсъхне и се сервира с
горчица, кисели краставички или в различни други комбинации.
Точитура е любимо румънско ястие, приготвяно традиционно за Коледа и
се смята за един от най-добрите румънски специалитети. Това е яхния,
приготвена от свинско, пушени колбаси, доматен сос и сервирана с
мамалига и вино.
Традиционната румънска празнична трапеза не би била пълна без телешка
салата. Варени и нарязани на кубчета зеленчуци (картофи, моркови, грах),
както и кисели зеленчуци, варено говеждо или пилешко месо са основните
съставки на тази рецепта. Зеленчуците се смесват заедно с майонезата и
горчицата.
Не само Великденската, а и Коледната трапеза на румънците традиционно
е подсладена с козунак. Това е сладък хляб, приготвен от брашно, яйца,
мляко, масло, захар и сол и много прилича на българския. И в Румъния
козунакът може да има различни пълнежи, но традиционно е с шоколадов
и орехов крем. Въпреки че всички хланителни магазини и сладкарници
предлагат голямо разнообразие от козунаци за продажба, най-вкусните
винаги си остават домашно приготвените.
 
 
Зеле а ла Клуж
 
Необходими продукти:
1 голяма кисела зелка (около 1,2-1,4 кг)
750 грама свинска кайма
2 глави червен лук
1 супена лъжица + 2 чаени лъжички свинска мас
150 г пушена шунка или пушен колбас
150 г ориз
1 с. л. червен пипер
1 с. л. сушена мащерка
1 ч. л. смлян кимион (по желание)
1 ч. л. сух копър или семена от копър
350 грама сметана
200 мл. доматена паста
Начин на приготвяне:
Киселото зеле се отвива лист по лист и се измива в две студени води, след
което се отцежда добре в цедка. Зелето се нарязва на тънки ивици и се
слага да се задуши в голяма тенджера или дълбок тиган, в който се загрява
1 с. л. свинска мас. Запържете зелето за около 15-20 минути на среден
огън, като разбърквате често, докато започне да омеква. Оставете го да
къкри на слаб огън.
През това време почистете, измийте и нарежете на ситно лука. Загрейте 1
чаена лъжичка свинска мас в голям тиган и добавете наситнения червен
лук, като отначало поръсите с щипка сол и задушавате на среден до слаб
огън, докато стане прозрачен. След като лукът омекне, добавете каймата и
разбъркайте добре с лъжица, за да я натрошите. Запържете я за 7-8 минути
при често разбъркване, докато покафенее, след което изключете котлона.
Овкусете със сол, черен пипер, мащерка, сладък пипер и смлян кимион,
който е по желание. Разбъркайте добре каймата с подправките и я оставете
настрана, докато дойде ред да я използвате.
След като киселото зеле започне да омеква, намалете котлона и овкусете
зелето със смлян пипер на вкус и копър по желание. Не добавяйте сол,
защото зелето вече е солено.
Отделно в тенджера сварете ориза в половин литър леко подсолена вода за
около 8-10 минути, след което отцедете течността през цедка.
Включете фурната и я нагласете на 190°C.
 
Намажете тава или друга термоустойчива форма с 1 чаена лъжичка
свинска мас. Разпределете 1/3 от количеството зеле равномерно във
формата и притиснете леко. Върху зелевия слой сложете половината от
количеството сварен ориз, на равномерен слой и леко го притиснете. След
слоя сварен ориз разпределете половината от количеството кайма, на равен
слой.
Сглобяването продължава по същия начин: върху първия слой кайма
следва пласт от една трета от количеството зеле, след това останалия
сварен ориз и отгоре останалата кайма. Отгоре се разпределят парченца
бекон или шунка на тънки парченца или пушен колбас, задължително на
ситно.
Последният слой ще бъде от останалото зеле (последната третина), леко се
притиска и отгоре се разпределя цялата сметана, която намазваме на
равномерен пласт.
Ако искате да долеете зелева чорба, тя може да се добави след последния
слой зеле. Имайте предвид, че зелето вече е кисело, а чорбата го
подкиселява още повече, така че може да налеете гореща вода.
Поставете тавата във фурната на средна температура за 25-30 минути и го
печете докато леко покафенее отгоре.
Оставете клужското зеле да се охлади за около 15 минути в тавата, след
което може да се сервира. Въпреки че в ястието вече има сметана, може да
сложите в порциите още при поднасянето. По желание може да поръсите и
малко пресен копър отгоре.
 
Зелеви и лозови сарми с пилешка и телешка кайма
 
Необходими продукти:
1 буркан лозови листа
1 кисела зелка с хубави листа
250 грама ориз
2 глави лук
1 кг телешка кайма
500 грама мляно пилешко месо
Няколко парчета бекон или сланина
4 лъжици доматено пюре
Черен и червен пипер на вкус
Сол
1 яйце
3 лъжици зехтин
Сушена мащерка
 
зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте ориза, почистете лука и го измийте. Извадете лозовите листа от
буркана и внимателно ги, като ги поливате с малко вода. Отделете листата
от кисело зеле.
Включете фурната да се загрява на 200 градуса.
В тиган налейте олио и след като нарежете лука на ситно, го сложете да се
запържи леко. Когато придобие стъклен вид, добавете ориза, разбъркайте и
добавете сол и доматеното пюре. Оставете да ври, докато се изпари цялата
вода. Дръпнете настрана да изстине.
В отделна купа замесете каймата с едно яйце, черен пипер и много малко
сол, ако е необходимо. Изсипете запържената оризова смес върху каймата
и разбъркайте добре, докато се смесят всички съставки.
Подгответе зелевите и лозовите листа. Вземете с лъжица или ръка от
сместа и слагайте върху листата. Прегънете краищата навътре и навийте на
руло, така че крайчетата да са добре навътре. Внимавайте да не спукате
листата, за да не излезе плънката.
Останалите зелеви листа се нарязват и се слагат с малко олио в кръгла
тава, а върху тях се редят зелевите и лозовите сарми на кръгове. Между
зелето и сармите се слагат дафинови листа, стръкчета сушена мащерка и
зърна черен пипер, а отгоре се редят тънки парчета бекон или сланина.
Налейте гореща вода около два пръста над сармалите и ги сложете във
фурната. Покрийте с алуминиево фолио и по време на печенето
проверявайте дали не спада много водата. Накрая махнете фолиото и
оставете да се допекат на ниска температура, за да не прегорят отгоре.
Мамалига със сирене и сметана
Необходими продукти:
 
100 г царевично брашно за качамак
60 г масло
2 с. л. олио
1 с. л. сол
200 г сирене
200 г сметана течна
2 яйца (по желание)
Начин на приготвяне:
 
В голяма тенджера налейте 600 мл. вода. Когато заври, добавете солта и
царевичната смес. Бъркайте до получаване на гладка смес. Свалете от
огъня и оставете да си почине 5-10 минути. Получава се количество,
достатъчно за две порции. Ако желаете повече, можете да увеличите
продуктите пропорционално.
В чиния за сервиране поставете половината мамалига. Отгоре залейте с
разтопеното масло и олио, поръсете с 1/2 от настърганото сирене,
поставете отгоре 1 яйце, изпържено „на очи“. Залейте с половината от
сметаната. Останалите готови продукти са за втората порция. Поднесете
ястието топло.
 
 
Точитура от свинско, черен дроб и колбаси
 
Необходими продукти:
500 г свински бут
250 г свински черен дроб
250 г пушени свински колбаси
150 мл. бяло вино
10 скилидки чесън
3 с. л. доматен концентрат
2 с. л. свинска мас или 50 мл. олио
1 равна с. л. сладък червен пипер
щипка лют червен пипер
2 дафинови листа
сушена мащерка
сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
полента
настърган кашкавал
пържени яйца
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го нарежете на хапки. Загрейте свинската мас или
олиото в дълбок тиган или тенджера и намалете котлона на среден.
Добавете свинското месо и го запържете леко от всички страни. След като
месото се запече и започне да оставя вода в тенджерата, добавете
нарязаната наденица и изчакайте течността да се изпари.
 
Налейте бялото вино и гответе 5-10 минути, за да се изпари алкохолът.
Добавете дафиновите листа, сладкия и лютия червен пипер, сухата
мащерка, доматеното пюре, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Намалете температурата до ниска, сложете капак и изчакайте месото да се
готви около час. Не забравяйте да проверите месото след един час – ако е
крехко, това означава, че е сготвено.
Проверявайте яхнията от време на време и я разбърквайте, като
проверявате нивото на течността. Добавете още гореща вода, ако течността
се изпари твърде много.
След като свинското месо се приготви, в тенджерата се добавят
накълцаният черен дроб и пресованият чесън. Оставете да поври още 10
минути и след това изключете котлона. Опитайте на вкус и добавете още
сол, ако е необходимо.
Сервирайте с мамалига, настърган кашкавал и пържено яйце отгоре.
 
 
Малки румънски кебапчета Мичи
Продукти: 
150 г телешка кайма
100 г агнешка кайма
150 г свинска кайма
4 скилидки пресован чесън
1 глава лук, настърган
20-30 мл. вода
20 мл. олио
кимион на вкус
черен пипер
сол
1/4 ч.л. сода
 
Начин на приготвяне:
 
Каймата може да е смес от различни видове, според вашите
предпочитания.
Омесете всички продукти и ги оставете за една нощ в хладилника. С ръце
оформете каймата на кебапчета. Те трябва да са по-къси от нашенските –
например около 6 см. 
 
Изпечете ги на скара. Сервирайте ги с пържени картофи. Много им отива
традиционната румънска лютеница, наричана закуска.

 
Печатни издания

 

     

  

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.