Президентът Румен Радев: Гергина Тончева беше учител-мисионер, който изграждаше личности

Култура
13.07.2020 | 12:00 ч.

Преди два дни на 87-годишна възраст ни напусна една от най-ярките личности в българската култура с плевенски корени - Гергина Тончева, първият и дългогодишен директор на НГДЕК. 

Новината за кончината ѝ дойде два дни, след като Гергина Тончева бе удостоена с първия приз на новоучредената награда „Иван Вазов“ за духовен принос. Вместо нея отличието прие проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, възпитаник на Класическата гимназия.

Гергина Тончева е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в Сандански, а след време „българска филология“ в Софийския университет.

Става учител по български език и литература в Ивайловград през 1954-а, където съпругът ѝ е районен прокурор. Три години по-късно семейството се премества в Девин. През 1960 г. пристигат в София, където Гергина Тончева започва работа в новооткритата 91-ва гимназия с преподаване на немски език (I Немска гимназия). Когато на 10 октомври 1977 г. в София се създава новата Класическа гимназия, тя е поканена да бъде неин директор и остава на поста си до 8 ноември 2010 г. През това време тя преподава предмета „Любословие“.

„Ролята на Гергина Тончева за развитието на Класическата гимназия и образованието в страната ни е неоценима, особено за поколенията нейни възпитаници, докоснати от невероятното й умение да ръководи, вдъхновява и буди ума и сърцата им”, пишат от Министерството на културата в съболезнователен адрес до семейството на Гергина Тончева, както и до „стотиците ѝ колеги и ученици, които завинаги ще пазят спомените и наученото от нея“, и изброяват нейните награди: През 2010 г. Гергина Тончева е наградена с най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век”, за големия си принос в развитието на българската култура, има звание „Заслужил учител“, Почетна награда на Академия „Vivarium Novum“ - Рим, Награда „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията, Награда за принос към столичното образование.

Държавният глава Румен Радев също изказа съболезнования на семейството, колегите и близките на Гергина Тончева.

Гергина Тончева беше учител-мисионер, който изграждаше личности, високообразовани българи и смели граждани, притежаващи достойнство, позиция и човечност“, се казва в съболезнователното писмо на президента Румен Радев. Държавният глава подчертава, че духовната епоха Гергина Тончева ще продължава, защото хиляди са нейните възпитаници, а  класическата култура и нравствеността, за които тя е ратувала, са непреходни.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати