При тежка катастрофа с влак в Португалия загинаха двама, има ранени

Свят
31.07.2020 | 19:51 ч.

Двама души са загинали и са ранени най-малко 37 при катастрофа днес в Централна Португалия между високоскоростен влак и машина по поддръжката на жп линия, съобщава Ройтерс.

Мобилизирани са два медицински хеликоптера, както и над 160 спасители, включително пожарникари.

Във влака Alfa Pendular е имало 212 пътници, той е най-бързият в страната, развива скорост над 220 км/ч. Според последните сведения сред ранените 30 са с леки наранявания, а седем са сериозно ранени.

Катастрофата е станала в град Сори, на около 30 километра (18 мили) от централния град Коимбра. Кметът на града Марио Нунес съобщи, че двамата загинали при катастрофата са работели по железопътните коловози. Машинистът на влака е сред седемте души със сериозни наранявания и е откаран в болница, съобщава SIC Television. Още екипи на спешна помощ са на път към местопроизшествието, където е създадена полева болница.

В бележка, споделена на официалния си уебсайт, президентът на Португалия Марселу Ребелу ди Соза заяви, че „съжалява за тежката железопътна катастрофа“ и изпрати „сърдечни съболезнования“ на близките и приятелите на жертвите.