Прибират бездомните от улиците заради вируса

Общество
01.04.2020 | 11:12 ч.

Днес се очаква да бъдат съобщени ограничителни мерки за бездомниците в цялата страна. Спрямо хората без подслон ще се предприемат действия на централно ниво във връзка с извънредното положение и с борбата срещу разпространението на коронавируса. Това каза за в. „Бряг“ Спасимир Димитров,  директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ и уточни, че с тези мерки ще се предпазят от болестта както бездомниците, така и всички около тях.

Досега никой не можеше да принуди гражданите, които живеят на улицата, да се настанят в социални центрове или приюти. Те имаха право да влизат и да излизат оттам когато си пожелаят. В момента обаче и властите,и бездомните са в патова ситуация. Няма как властите да задължат тези хора да спазват изолацията, понеже те не живеят в домове. В същото време пък бездомните, дори и да искат, не могат да използват нито едно социално заведение вече, защото по заповед на социалния министър от 16 март никой не може да влиза или излиза от приютите заради карантината.

 От началото на извънредното положение в приюта “Добрият самарянин” живеят 69 бездомни русенци при капацитет от 60  места,  заяви управителят Камен Кънчев. Две трети от тях са постоянни посетители и само около седем – осем човека са прекрачили прага на социалното заведение  за първи път през този зимен сезон. Всички легла се заели още преди да започне кризата с коронавируса. След като обаче били обявени извънредните мерки, една част от обитателите доброволно напуснали, защото карантината забранява свободното влизане и излизане от приюта. Част от бездомниците си тръгнали, защото предпочели да не спазват наложените ограничения. „Аз предпочитам да ровя в кофата за боклук и да изкарам 5 лева, отколкото да стоя тук без пари“. Така клошарите оправдавали своето напускане.

   Възрастовата група на контингента на приюта  е от 24 до 77 години. „Когато живеят навънка, тези хора са заплаха за себе си и за околните, защото могат да бъдат заразени и да заразят другите поради живота, който те водят. Но те не осъзнават това. Или поне не всички“, пояснява Кънчев. „На тези, които дълги години са без покрив, това им е станало навик и това е животът, който те искат да водят. Много време са били без ограничения, извън обществените норми, правили са каквото си поискат. Затова те не желаят да спазват правила и предпочитат да живеят свободно по улиците. Те смятат улицата за своя роден дом. Но с „Каритас“ като организация и екипът, с който работим, се стараем във времето да им променим мисленето и начина на живот, като им осигуряваме възможност да се изкъпят, да споделят какви проблеми имат, какво можем ние да им помогнем. Например, съдействаме да им се издадат лични документи. Ако някой има нужда от лекар, при нас можем да извършим първичен  преглед, тъй като две трети от потребителите ни не са здравноосигурени и автоматично отпадат от системата. Дори и да имат по-сериозно заболяване, трябва да се търсят други алтернативни начини, по които да им се помогне“, каза Кънчев.

Хората, които сега са вътре в приюта, са осъзнали риска от коронавируса и са запознати с последствията от заразата. Дори сами започнали да чистят и дезинфекцират дома. Освен това се включили и в Центъра за социална интеграция, където част от жените собственоръчно ушили тридесетина маски. 

В приюта обаче липсват вече дезинфектанти, споделя Кънчев. Благодарение на Каритас и на Червения кръст има хранителни запаси за един месец, но храната е нещото, от което там винаги имат нужда – пакетирани боб, леща, ориз, захар, пастет, лютеница, макарони и др. Липсват  предпазни облекла, маски и най-вече медицински ръкавици, така че служителите разчитат на дарения, за да могат да подсигурят необходимото.

„Тази зима очаквах по-голям наплив на нуждаещи се, но може би защото беше сравнително меко и топло времето, нямаше много посетители. За съжаление обаче от това, което чуваме за влизането ни в нова финансова криза, имам едно вътрешно усещане, че може би предстои да се увеличи значително броят на бездомните и по улиците, и в приюта. Тогава не знам дали и как ще можем да се справим с проблема“, предупреждава управителят на приюта.

 

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати