Продължават дистанционните социални дейности за работа с деца и родители

Общество
01.04.2020 | 13:03 ч.

Пет групи за дистанционна работа с деца и родители, обхванати в дейностите на проекта на Община Русе BG05M9OP001-2.004-0041 „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие“, отварят виртуално пространство за своите потребители от 1 април 2020 година. Платформата е базирана в социалната мрежа Фейсбук на WEB-адрес https://www.facebook.com/SVETILNIK.Ruse/. Така без прекъсване ще продължи предоставянето на здравни, социални и образователни консултации, чрез които вече пет поредни години в Русе над 1300 деца и техните родители са получили безвъзмездно интегрирани социални услуги, свързани с детското развитие и подкрепа за семейството.   

Виртуалните групи за дистанционна работа са създадени чрез актуализираните възможности на социалната мрежа за тематично индивидуално и групово общуване. За лесно ориентиране и достъп на потребителите имената на създадените групи за дистанционна работа кореспондират с наименованието на услугите, дефинирани в проекта: „Здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията“, „Психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения“, „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“, „Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване училищната готовност на децата за равен старт в училище“ и „Ранна интервенция на уврежданията, пряка работа с децата с увреждания и техните семейства“.

Всяка виртуална общност има опции за тренинг в реално време, за дискусионен форум и за индивидуална консултация. Предвидени са модули за социално обучение, игри, споделяне на съдържание, съвместно гледане и участие. Групите са видими, но поверителни с оглед на конфиденциалността и изискванията за защита на личните данни.

В условията на извънредни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 двадесетте специалисти в проекта трансформираха своята работа чрез дигиталните възможности за общуване в криза. Двама педиатри, гинеколог, юрист, психолози, педагози, логопеди, кинезитерапевт, медиатори, медицински и социални работници разработиха своите програми за продължаваща и надграждаща дистанционна терапия като използваха предоставените от МОН платформи за обучение от вкъщи. Потребителите имат ежедневен график за среща със своите консултанти, по време на които получават полезна информация и интересни задачи, съобразени със семейната среда и потребностите на децата на възраст 0-3 и 3-7 години и техните родители.

Обичайната работа в Центъра за интегрирани социални услуги в сградата на Филиал „СВЕТИЛНИК“ на ДГ „Червената шапчица“ в кв. „Чародейка“ и в Комплекс за интегрирани социални услуги за деца в кв. „Дружба“, ул. „Н. Вапцаров“ 20 ще се върне към стандартните си дейности след официалното отпадане на извънредното положение в страната, за което потребителите ще бъдат информирани.

Проектът „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие“ е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“

 

 

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати