Проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от коронавируса

Общество
01.03.2020 | 10:27 ч.

"Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай."

Това коментира в "Денят започва" с Георги Любенов проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за коронавируса.

Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем, категоричен е началникът на ВМА.

Той каза още: "За последните 24 часа са постъпили 22 лица със симптоми на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази сутрин можем да кажем, че са отрицателни.

Държавата ни е задължена при първи положителни проби за коронавируса да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа - в Берлин и в Нидерландия, където трябва да се препотвърдят."

С голям интерес щабът наблюдава какво ще потвърдят тези лаборатории за няколко европейски държави, в които обявиха по един случай и той не се реплицира вече четвърти ден.

"Това е интересна тенденция, защото самата методика допуска фалшиви положителни резултати, затова контролът е много строг и всеки положителен случай трябва да се препортвърди", посочи началникът на ВМА.

Резултатите на 10 пациента във ВМА се очаква да станат ясни днес. От страната се очакват не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е особено голям.

"Най-голям скок в Европа се бележи в Италия - за последното денонощие около 500 души са новорегистрирани, но се наблюдава ниска смъртност в европейските страни.

Ако има регистриран случай на коронавирус, но той е само на едно място, тогава мерките не са толкова крути, по-сериозна е ситуацията когато има заболяване в няколко огнища", обясни още проф. д-р Мутафчийски.

Гръбнакът на епидемията в Китай вече се прекършва. Новите случаи са много по-малко, подчерта началникът на ВМА. 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати