Проф. Димитър Луджев: Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване

Политика
12.02.2020 | 08:25 ч.

„Ревизия на сделките от масовата приватизация е трудно практически, юридически и физически да бъде направено. Почти всички срокове на приватизационните сделки са изтекли, както и сроковете за наблюдение, за ревизия. Идеята за премахване на давността е сложна, тъй като повечето сделки са последвани от вторични продажби. Чисто законово вече не можеш да посегнеш върху придобивките на трето лице. Такъв е случаят с БТК, с „Кремиковци“. Това коментира пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година).

Отпадане на давността на сделките по време на масовата приватизация и търсене на наказателна отговорност от виновните. Такива промени в Конституцията и съпътстващите я закони подготвя да внесе в Народното събрание „Атака“. От партията се надяват предложението им да бъде прието и от управляващите, и от останалите парламентарни групи.

В предаването „12+3“ проф. Луджев очерта още причини защо е невъзможна ревизията на сделките:

„80-83% от приватизираните активи са ликвидирани. Като прибавим и фалиралите дружества, фалиралите банки и други финансови структури. Тук трябва да се добави и абсолютната незаинтересованост на съдебната власт и на прокуратурата, преди всичко“.

Според него политиците се връщат толкова често към темата заради популизъм:

„Това е форма на политическа пропаганда“. България е една партизанско-клиентелска държава.

По думите на проф. Димитър Луджев „държавата ни е на същото дередже, както от поне 20 години“:

„Една партизанско-клиентелска държава, която не я управляват партии, които имат за цел обществения интерес, а такива, които осигуряват благини за себе си и за своите поддръжници. Това властване е смес между всекидневен грабеж и всекидневно кърпене. Никаква смислена политика. Това властване е базирано постоянно на засягане на всякакви интереси, затова са и честите скандали“.

Според проф. Луджев бизнесменът Васил Божков си е въобразил, че е много силен и че може да играе самостоятелна игра:

„Явно засегна твърде много интересите на Борисов и компания. Освен това не беше от хората, които обичат да споделят печалбите си с властимащите на деня и в даден момент го отнесе. Освен това Борисов вероятно изпълнява и външна поръчка за ликвидирането на един от най-известните босове, поръчка от тези, които в момента раздават квалификации кой е корумпиран в България“.

Проф. Луджев коментира и напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев:

„Борисов си разчиства сметките. Опитва да сплаши единствения си сериозен опонент в политиката и единствената реална заплаха за бъдеще. Вероятно има и външнополитически елемент. Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване".  

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати