Проф. Виатнов: Народe, отивай на море, през август ще е спокойно

COVID-19
06.08.2022 | 15:02 ч.

Кратка информация за пандемията и войната за 06 август 2022 г. даде в профила си във Фейсбук проф. Николай Витанов. Ето какво написа известният математик.

"Днес е събота, затова по традиция – нищо за войната. По – обширен комантар за войната – в понеделник.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вирусът се задъхва и вълната достигна пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро.

Варна се очаква да излезе от Етап 2 и да се върне на Етап 1 от плана на МЗ. Утре. Така Черноморието цялото се връща в зелената зона. Народe, отивай на море, през август ще е спокойно, както и прогнозирах. Приятна почивка.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 23. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 327.97 на 100 000. Спада. Преминахме през пика . През тази седмица. Вълница с пик през първата седмица на август. Това беше прогнозата, нали, така. Вие, които спазвате мерките, отново пречупихте вълната. Тарикат- Юрдешковците, дето чакат другите да им свършат работата, пак са малцинство. Още по-малкото малцинство – на юрдеците, може да почва да кряка. Беше предвидено, че тази вълна Юрдешковците ще я внесат от Гърция, беше предвидено какво се очаква да е развитието, вълната бе ударена с минимални мерки в точния момент за де не се стартира дифузното разпространение, вълната остана на ниво вълница и сега си отива. Ревете, бе, я що материал за ореваване има. Прогнозите на Витанов пак излязоха точни. Защо не сте свалили Луната още от вой и рев? Да напомним желязната

Теорема на Витанов: Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.


Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.
Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повечeто от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това и става. Може да стане и в Кюстендил. Обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта. Това стана с Бургас. Следва Варна. Помнете – спазвайте мерките и изчакайте хладнокръвно те да обърнат тренда. Забележете – благодарение на математиката мерките сега се налагат за много кратко време – ударът с рапирата и прицелен, пуска се кръв на вируса, той отслабва и мерките се махат. Няма дълги периоди на наложени мерки без да има особен резултат. Не си правете илюзии обаче. Днес има само 1 човек в държавата, който има технологията за това. Радвайте се, че го има. Доста не се радват обаче. Вият, съскат и реват. Злоба и завист. Винаги съм казвал, че благодарността не е от силните страни на българина.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес
1. Вълницата се задъхва. Мерките дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 127 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.08.
Числото е над 1.00, обаче стойността спада и вече не е така висока, каквато беше. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.56

София-град - 0.46
Пловдив - 0.47
Бургас - 0.66
Варна - 0.47

По южните граници

Благоевград - 0.67
Кърджали - 0.85
Смолян - 0.37
Хасково - 0.72
Ямбол – 0.58

Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Имаме спад на индексите. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата.

За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното започва да отслабва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 128 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.


По морето
Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.6 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.51. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето скоро всички ще са в зелената зона. Приятна почивка през август.


За сведение - индексите в още няколко области

Русе - 0.45
Силистра - 0.99
Сливен - 0.65
София-облас - 0.64
Стара Загора - 0.66

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица. Силистра трабва да се наблюдава особено. Там дифузното разпространение е на ръба да пламне. Стара Загора обаче, както виждате, е добре и се очаква да отърве кожата да не влезе на Етап 2. Заболеваемостта там е висока, но клъстерното разпространение не е много силно.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Гледайте добре как се прави и се учете. Витанов няма да е вечен. Както се вижда, технологията на Витанов работи перфектно. И това е факт.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 48
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 10% - заетостта е много ниска


Текуща заетост неинтензивни легла : 1073
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 21.4%

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 128 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение отслабва, индексите забавят ръста си и трендът на нарастване се променя към тренд на намаляваненастойностите на индексите.. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.

Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.


7. Днес – картата на прогнозната 14 дневна заболеваемост. Проблемната област я виждате в най-тъмно червено. Другата област, за която човек трябва да внимава, е Кюстендил. София, Пловдив, Варна и Бургас отиват на добре. Прогнозата е благоприятна, но все пак, народе, внимавай – всичко е още в червено.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.