Прокуратурата проверява кой натрови и уби 29-те крави край Димитровград

Крими
28.07.2020 | 18:11 ч.

Върховната административна прокуратура започва проверки във връзка със замърсяване на водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, след като 29 крави издъхнаха, след водопой.

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване на водите на р. Марица с отровни вещества на 27.07.2020 год.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура -Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване на причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено, отровно, химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните.  

Извършват се процесуално-следствени действия в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на местопроизшествието  - „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

Върховната административна прокуратура ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки. Проби са взети от животните и изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

„Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение“, коментира изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, а когото е възложено да даде отговор за причините за смъртта на  животните

 Той посети мястото на инцидента и лично разговаря със стопанина.

 

 

Коментирай

Владимир Йосифов
29.07.2020 | 18:21 ч.
Заведоха ли крави на стопанина ? Трябва да дадат на собственика 28 крави, а Държавата да съди престъпника !!!! #крави #отрови #правителство #застраховка #земеделие #отговорност #помощ #министерство #животновъди #справедливост #грижа #България
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати