Прокуратурата проверява записите и снимките, свързани с Бойко Борисов

Крими
03.08.2020 | 12:10 ч.

Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация за образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК -  "Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години."

На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев.

След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случаи.

Софийска градска прокуратура ще продължи да информира българската общественост за хода на досъдебното производство.

Припомняме, че нов запис, за който се твърди, че е с гласа на премиера Борисов, бе публикуван на 29 юли в сайта "Афера". Звуковият файл звучи като телефонен разговор с Томислав Дончев.

"Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к*р набива", започва записът, който е с продължителност 4:36 минути.

На записа се чува единствено гласът, който прилича на този на Борисов, а този на събеседника е почти недоловим.

 
 

Какво още се чува на записа:

S класа начело на протеста. Ами тя харчи 20 на 100 бензин бе… да харчи 30 на 100 в Бургас… И той ми протестира за цена на горива…

Абе, **йо…

Само че не в тех е проблемът. Проблемът е Радев. С това, че излезе и каза – два милион и половина не са виновни за бедността, виновно е правителството… Ама правителството плати шест милиарда и седемстотин за неговата партия…

Бедният човек се вози в градския транспорт, който е най-добрият в София, а не се задръства града… Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят 100-200 хиляди от интелигентните хора и ще кажат „Да, правилно“.

Само че когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се праят реформи. Няма такова нещо.

Не, правилни неща не могат да се правят…

Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави.

(...)

Сто пъти ви казах, крепиме фронта до европейските избори. Европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говориме. До европейските избори всеко нещо, което правите, им дава… Сега не е момента да дигаме данък. Не е сега момента.

(...)

Във Финладния забраняват вече в града Хелзинки да се движат коли от догодина… Само градският транспорт… електро… Но това са финландци, не са..., не са си избрали един прост летец! Бил летец… Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесе пътника в самолета е сто пъти повече летец у гражданската авиация…

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи възможността изтеклият вчера запис на телефонен разговор с цинични изрази на Бойко Борисов да е истински. 

"Възможно е да сме водили подобен разговор по телефона", каза Дончев пред БНТ.

"Преди около 2 години по време на процедурите за Бюджет 2019, което означава, че е било в края на 2018 г., много пъти с министър-председателя сме говорили и сме спорили по темата какви трябва да бъдат данъците за различните видове автомобили", заяви вицепремиерът.

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати