Прокуристът на МБАЛ „Юлия Вревска“ Димитър Димитров: Здравната система е под такъв натиск заради самите нас

ГРАД БЯЛА
23.12.2020 | 13:36 ч.

Началникът на Медико-информационния отдел в „МБАЛ Юлия Вревска – Бяла“ ЕООД Димитър Димитров беше избран за прокурист на болницата с единодушно решение на заседание на Общинския съвет в края на ноември тази година.  Това стана след като на 23 ноември 2020 г.  почина управителят на общинското търговско дружество "Многопрофилна болница за активно лечение Юлия Вревска-Бяла" ЕООД („МБАЛ Юлия Вревска – Бяла“ ЕООД) д-р Ботьо Илиев Ботев. За да се осигури непрекъснатост в дейността на лечебното заведение особено по време на настоящата извънредна епидемична обстановка, председателят на ОбС-Бяла предложи за прокурист на дружеството да бъде избран дългогодишен служител на лечебното заведение, запознат отлично с цялостната му дейност и притежаващ необходимата квалификация и опит в управлението му – Димитър Димитров.

Пред читателите на в. „Нива“ Димитров  споделя каква според него беше за беленчани и за болницата изминаващата 2020 г. и как всички заедно можем да преодолеем коронавирусната пандемия.

 Ето какво разказа  прокуристът на МБАЛ „Юлия Вревска“:

Изпращаме 2021 година с много смесени чувства. Година, в която за първи път в живота се сблъскахме с пандемична обстановка. Ситуация, която ни постави пред съвсем нови предизвикателства и въпроси, на които нямахме отговори, а в публичното пространство се носеха много противоречиви информации. Година, в която за няколко месеца станахме страната с най – висока смъртност от Ковид – 19.

Ние от самото начало предприехме необходимите действия за разкриване на структура за лечение на пациенти с Ковид – 19. Осигурихме всичко необходимо  - персонал, апаратура, лекарства и консумативи за неинтензивно лечение на  пациенти с Ковид – 19, а за тия, които се нуждаят от интензивно лечение, сключихме договори с двете университетски болници в Русе.

Около 200 пациенти са преминали структурата за лечение на пациенти с Ковид-19.

Със задоволство може  да кажем, че имаме много висока удовлетвореност от пациентите за проведеното лечение и много малък процент на пациенти с летален изход от заболяването /при пациенти с множество придружаващи заболявания и късно потърсили медицинска помощ /.

В началото много хора не приемаха  сериозно заболяването, но от последните дни на октомври всеки пациент, потърсил помощ при нас, беше високо съмнителен да е заразен с Ковид-19. Много бързо осъзнахме, че трябват спешни решителни мерки, за да запазим другите структури на болницата от инфекцията, защото хроничните заболявания най – често се обострят в този сезон от годината. Също така не е малък делът на острите заболявания и тия пациенти ще бъдат лишени от възможността от болнично лечение, ако допуснем евентуално заразяване на другите отделения.

Районът, който обслужваме не е никак малък – общини Бяла, Борово, Ценово и Две могили. От години по много от разкритите специалности в нашата болница след закриването на болницата в Полски Тръмбеш и част от отделенията на болниците в Свищов и Попово екипите на Спешна помощ от съответните градове насочваха пациентите си към нас.

От общинска болница станахме междуобластна, защото 28 % от пациентите ни са от други области.

През социалните мрежи на всеки десет дена давахме информация за заболеваемостта в нашия град и общината. Стремяхме се без заплахи, без излишни информации да апелираме към населението да спазва мерките на министерството на здравеопазването – дисциплина, дистанция и дезинфекция, като израз на отговорност към семейството, приятелите,  колегите и познатите, с които общуваме.

Още в края на месец март непосредствено до входа в двора на болницата беше разкрит триаж, където беше измервана телесна температура и снемана анамнеза на посетителите на лечебното заведение за евентуални симпотими за Ковид – 19 и се насочваха към съответните кабинети в болницата. Беше неприятно и досадно за някои посетители, но спазвайки този ред, наистина не се смесваха потоците и се запази лечебното заведение от дизуфно неконролируемо разпространение на инфекцията. Липсата на вирусологична лаборатория в града много затрудняваше извършването на PCR тестове, а това и до днес е единственото изследване, доказващо Ковид – 19 инфекция. Бяхме принудени да извършваме на място в болницата пробонабиране и да изпращаме материалите до Русе или Варна и до 24 часа предоставяхме на хората резултатите от изследването.     

С излизането на пазара на антигенни тестове предприехме следния ред при посещение на хора с оплаквания в нашата болница. Първо задължителен антиген тест, задължителен скенер при белодробни оплаквания и преглед от интернист или пулмолог. След тия изследвания и преглед се взема решение за лечението на пациента - болнично или домашно. Всички тези действия ни позволиха да контролираме ситуацията, а не тя нас.

Не се допусна огнище на инфекцията в някоя от структурите на болницата.

Тези резултати от провежданата от нас политика в болницата и твърденията на доц. Мангъров за масовите тествания, но с правилните тестове, ни мотивираха  съвместно с Община Бяла да започнем безплатно масово тестване на социално слаби и пенсионери от общината. От една страна времето за получаване на резултат от PCR тест е около 24 часа, а и цената е около 100 лева. Това ги правеше невъзможни за тия социални групи. В тази кампания се включиха и общините Борово, Ценово и Две могили. Резултатите от антигенните тестове потвърдиха в проценти положителни резултати от PCR тестовете. Проведоха се до момента около 1000 теста.

Тъжното в тази ситуация беше фактът, че много хора след положителен антигенен тест не правеха следващата задължителна стъпка – да си направят и PCR тест, консултация с личен лекар и самокарантиране. Самокарантирине на базата на самосъзнание и самоотговорност.

Липсата на самосъзнание и самотговорност беше причината хората с положителен антигенен тест да ходят на работа.

Те се разхождаха из града, посещаваха  магазините, общински служби, Бюро по труда, банки и т.н. Така с пълна сила сееха инфекцията. Не се получи чаканият от нас ефект - заразените (заразоносителите) вкъщи, другите на работа (на свобода ). Това щеше да е картинката и в Република България.

Знаем ги кои са, защото сме малък град, но Законът за здравето не дава никаква възможност да се вземат каквито и да са мерки. Има някаква надежда да се признае антигенния тест за достоверен, колкото PCR теста, но пък тогава сме сигурни, че хората ще спрат да ги правят и тях, само и само да на свобода и като волни пеперуди да носят заразата.

Така че здравният статус на населението по време на пандемията не е такъв заради здравната система, а заради самите нас. Здравната система е под такъв натиск заради самите нас. Да не упрекваме Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб и лечебните заведения и докторите.

Като лечебно заведение за болнична помощ, в което идват множество хора с тежки заболявания, смятаме, че скринингът и профилактиката на Ковид-19 инфекция би допринесло за по-леко протичане на заболяванията, причинени от нея.

 Болест Ковид -19 няма, но има тежка двустранна пневмония, причинена от Ковид-19.

Има сърдечно-съдови заболявания, причинени от Ковид-19 и своевременното и адекватно  започване на лечение би се отразило по-благоприятно и за пациента, и за здравната система в страната.

Вече е разкрит и оборудван ваксинационен център в двора на болницата в отделна сграда, за да няма смесване на потоците от лицата, подлежащи на ваксинация, и посетителите на лечебното заведение. В най-скоро време предстои провеждането на първите ваксинации на медицински специалисти и лекари от общините Бяла, Борово, Ценово и Две могили.

Винаги в периода на епидемична обстановка сме се стремили да бъдем адекватни на провежданата в страната здравна политика. Лечебното заведение е осигурило достатъчно лекарства и консумативи, лични предпазни средства, дезинфектанти, възможности за провеждане на изследвания и с това сме спечели доверието на персонала и пациенти и е гарантирано нормалното функциониране на всички болнични структури.

Проблемът, който съществува в страната с медицинските специалисти, обслужващи пациентите в структурите за лечение на пациенти с Ковид-19, при нас не съществуваше.  При нас също има висок процент на заразен персонал с Ковид-19.  Вирусът засегна около 40% от медицинските работници, но не сме имали проблем при съставянето на работния график на ковид сектора, защото специалистите от всички останали отделения по желание се включваха в работата в отделението. Не е имало молби за отпуск или за напускане.

Затова изказвам благодарността си към тях за техния професионализъм и морал

в тия тежки за цялата страна времена. Дежурства с пределна мобилизация и концентрация, с висока отговорност към пациентите, към самите тях и към лечебното заведение.

Благодарност и за работещите в диагностично-консултативния блок на болницата-отделение по образна диагностика и клинична лаборатория.

Благодарност към лекарите-интернисти и лекари-консултанти от другите специлности от болницата.

Без всички тях тази добре смазана машина МБАЛ „Юлия Вревска“ Бяла ЕООД нямаше да може да изпълни основната си мисия – болнична медицинска помощ с гарантирано качество и гарантирана достъпност за всички нуждаещи се от нея.

Хубави коледни и новогодишни празници на всички хора по света!

Много здраве и късмет през новата 2021 година!

Коментирай

Недоумяващ
23.12.2020 | 22:04 ч.
Това е като Корона-Вирус: Изпращаме го без да сме го посрещали!??
Запознат
23.12.2020 | 20:54 ч.
Чух,че искал да става кмет! :)
Запознат
23.12.2020 | 20:54 ч.
Този първо да каже колко парички си дели всеки месец с Калоянчо от фармацевтичните компании.
Отворен
23.12.2020 | 20:52 ч.
Поредната глупост, не знаех,че изпращаме 2021, а и този не се спря да се подлага на всеки!
Красим
23.12.2020 | 17:29 ч.
"Изпращаме 2021 година с много смесени чувства."-оправете си печатната грешка в началото на текста.
 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.