Пролетни салати от дамите от клуб „Традиция и съвременност”

Сити кулинар
15.05.2012 | 18:35 ч.

Колкото й да е невероятно, но в читалище „Ангел Кънчев” се е утвърдил клуб, в който се изявяват отлични кулинарки. Дамите от клуб „Традиция и съвременност” организират различни мероприятия, но сред инициативите винаги има и кулинарни. Така се случи и съвсем наскоро, когато дамите от клуба, ръководен от Цолка Генова, отново организираха своя кулинарна фиеста, като акцентираха върху салатите. Темата на кулинарната среща бе „Пролетните салати - трационни и екзотични” и това бе достатъчно, за да освободи напълно творческата фантазия на жените. Предложенията им са за Макаронена салата, Пролетно руло, Хапки с авокадо и Желирани яйца. Самите кулинарни творения впечатляват с вкусовите си  качества и естетичния си вид и говорят красноречиво за майсторските способности на авторките им: Корнелия Раева, Гицка Несторова, Цолка Генова и Ева Станева, различни поколения жени, които умеят да работят и да се веселят. Впрочем председателят на читалище „Ангел Кънчев” Моннарина Зебилянова, която също е отлична домакиня и преди време бе главно действащо лице в Сити Кулинара, се гордее със своите дами, с 18-годишния клуб и приемствеността в него. Същите тези жени с еднакъв хъс организират литературни вечери, дискусии по теми и благотворителни акции в подкрепа на деца без родители. Събират се на всички християнски празници, заедно са и на Трифон Зарезан и Свети  Валентин. Без съмнение жените от клуба умеят и да се забавляват и кулинарията е един от начините да общуват, да се съберат на приказка и хапка в читалището, да подредят кулинарна изложба със свои ястия, и да разменят рецепти. Сега Корнелия, Гицка Цолка и Ева с удоволствие споделят своите пролетни салати с читателите на Кулинара и са убедени, че ще им харесат, макар и някои от тези салати да са трудоемки и да ги поизпотят.

   

 

 

 

 

Макаронена салата

/от Корнелия Раева/

 

Продукти:

 

1 пакет италиански макарони /охлюви/, 1 кутийка царевица, половин буркан кисели краставички, 250 г гъби, 200 г бекон, 2 опаковки майонеза, 1 с. л. соев сос

 

За украса: резени лимон и маслини

 

Приготвяне:

Сваряват се първо макароните. Беконът се разделя на две части, като едната се нарязва на ситно, а другата, също нарязана на ситно, леко се запича. Гъбите се задушават и се нарязват. Киселите краставички също се накълцват на ситно. Всичко се прибавя към макароните, заедно с царевицата. Добавяме към макаронената салата майонезата и соевия сос и объркваме добре. Накрая аранжираме салатата с лимонови резенчета и кръгчета от маслини.

 

Хапки с авокадо

/от Гицка Несторова/

 

Продукти:

2-3 броя авокадо, 200 г шунка „Шварцвалд”, 1 опаковка пушено сирене /твърдо/, 1 лайм, маслини без костилки

 

Приготвяне:

Авокадото се нарязва на парчета и се поръсва със сока на лайма. Шунката и пушеното сирене също се нарязват на парчета, с големина, близка до парчетата авокадо. След това започваме да редим хапките, като слагаме последователно едно върху друго от парчетата: авокадо, шунка, сирене. Хапките завършват с парче маслина във формата на кръгче. Закрепваме всяка хапка с клечка за зъби и аранжираме в подходяща плитка чиния, „постлана” с листа от зелена салата.

 

Пролетно руло

/от Цолка Генова/

 

Продукти:

3 яйца, 250 г извара, 100 г сирене, 2-3 печени чушки, 2-3 кисели краставички, копър, магданоз, черен пипер

 

Приготвяне:

Яйцата се разбиват, прибавят се ситно нарязаният магданоз и черният пипер и от сместа се изпържват два тънки омлета. После сиренето се настъргва, а чушките се нарязват на дребно, след което двете съставки се смесват, като се добавят изварата и копърът. Приготвената смес-плънка се разделя на две части и се смесва с нарязаните печени чушки. След това плънката се поставя върху двата омлета, като в средата на всеки се поставят нарязани на ивици краставички. С помощта на фолио се завива всяко от двете рула и се слага в хладилник. Преди сервиране, рулата се изваждат и нарязват на кръгчета с дебелина 1 см. В подходящ поднос, постлан с канапе от зелена салата, кръгчетата се подреждат обърнати, като дънерчета. Могат да се украсят с листенца или парче от маслина.

 

Желирани яйца

/от Геновева Станева/

 

Продукти:

1 морков, пера от зелен лук, 1 сварено яйце, шунка /може да се замени и с друг вид колбас/, царевица, грах, 1 пакетче желатин, 1 кубче пилешки бульон, 7-8 цели черупки на яйца

 

Приготвяне:

Суровите яйца първо се изпразват от съдържанието им, като се прави отвор от долната им част с размер на монета. Празните цели черупки се измиват добре. След това, в отделни купички, се нарязват на дребно морковът, зелените пера, свареното яйце и шунката. Приготвяме желатина, като го заливаме първо със студена вода, а след 2-3 минути го разтваряме на водна баня при постоянно бъркане. След това внимателно го смесваме с 50 мл пилешки бульон и го изливаме в каничка, от където ще го ползваме при направата на желираните яйца. Прецеждаме бульона, за да е бистър. Празните черупки поставяме с отвора нагоре във форма /кора/ за яйца, като започваме да ги пълним едновременно. На дъното на всяко яйце наливаме по малко желатин от каничката и слагаме черупките във фризера за 3 минути. Изваждаме ги и слагаме малко от нарязаните зелени пера и свареното яйце. Отново наливаме от желатина и пак слагаме във фризера. Повтаряме действието, докато напълним яйцата с всички видове плънка, така че да се получат няколко различни цветни пласта в червено, зелено и жълто. Пълните черупки поставяме за една нощ в хладилника за да се стегнат. След това обелваме черупките на готовите яйца и ги редим в подходяща елипсовидна чиния, постлана с листа от зелена салата. 

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.