Пролетно меню с коприва и спанак

Сити кулинар
08.03.2017 | 12:03 ч.

Спанак или лапад с яйца на очи

 

Продукти:

 

1/2 кг лапад

3-4 с.л. олио

1 връзка зелен лук

1 връзка зелен чесън

1 с.л. червен пипер

1 ч.ч. прясно мляко

яйца – по 1 на порция

 

Приготвяне:

 

В гореща подсолена вода се попарва предварително изчистеният и измит лапад, след което се изцежда и нарязва на ситно. В съд със сгорещено олио се слагат ситно нарязаните лук, чесън и лапад. Прибавят се червеният пипер, чубрицата, солта и 1 ч.ч. прясно мляко /може и вода/. Сместа се разстила в намазнена с олио тава и се изравнява. С помощта на лъжица се правят гнезда според броя на порциите и във всяко се чуква по 1 яйце. Яйцата се поръсват със сол и черен пипер. Запичат се в предварително загрята фурна.

 

 

Каша от коприва с орехови ядки и варени яйца

 

Продукти:

 

800 г коприва

70 г краве масло

40 г брашно

60 г орехови ядки

2 варени яйца

сол

 

Приготвяне:

 

Почистената и измита коприва се пуска в подсолена вряща вода да поври малко, след това се дръпва от котлона и се разбива с ножчето на миксера на пюре. Прибавят се брашното, размито със студена вода, и счуканите орехи и отново се връща на котлона. След като поври 10-15 минути, кашата се изсипва в подходящ съд, поръсва се с нарязаните на ситно сварени яйца и се поднася. Може по желание да сложите и парченце сирене.

Коментирай

Още от Сити кулинар

Постен лучник
04.12.2019 | 18:25 ч.
Миди в коприва
09.04.2019 | 18:32 ч.
Копривен (ху)мус
09.04.2019 | 14:17 ч.
Яйца на вода
09.05.2018 | 10:36 ч.
Всички от Сити кулинар  
 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Купих си нов антирадар! На триста метра от катаджията започва да предупреждава:
- Вади парите... Вади парите...

АРХИВ | изберете две дати