Първата жена кмет в Мексико сити е българка

Свят
19.02.2020 | 03:27 ч.

Днес около 1 350 българи и граждани от български произход живеят в Мексико.

Шестият по големина град в света Мексико Сити има кмет от български произход – Клаудия Шейнбаум Прадо.

Тя е втората жена кмет на града след временно изпълнявалата тази длъжност Росарио Роблес, която е управлявала от 1999 до 2000 г. Но е първата, избрана с пряко гласуване, след като през 2015-та столицата се сдобива със собствена конституция.

Интересен за нас, българите, детайл от личната биография на Клаудия Шейнбаум Пардо е, че тя има и български корен. Нейните баба и дядо по майчина линия са били сефарадски евреи, преселили се от България. Дядото и бабата пък по бащина линия са ешкеназки евреи, дошли в Мексико от Литва. 

 Все повече мексиканци с български корени пък проявяват интерес да се запознаят със своите корени, както и да научат повече за българския език, култура и традиции, като са чести гости на събития на посолството и българското училище.

Посолството на България в Мексико отговаря за регион с територия по-голяма от половин Европа. То е акредитирано и за държавите Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама, уточняват още от Министерството на външните работи (МВнР).

Ръководител на посолството е Валентин Модев, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Мексико.

 

gd

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати