Путин освободи главния прокурор на Русия

Свят
20.01.2020 | 13:30 ч.

Руският президент Владимир Путин предложи уволнението на Юрий Чайка от поста генерален прокурор и внесе в Съвета на федерацията кандидатурата на заместник-ръководителя на Следствения комитет (ИК) Игор Краснов за поста, съобщиха в понеделник в пресслужбата на държавния глава, предава ТАСС.

"Владимир Путин представи в Съвета на федерацията кандидатурата на заместник-председателя на Следствения комитет на Руската федерация Игор Краснов за поста главен прокурор на Руската федерация и предложението да бъде освободен Юрий Чайка от този пост във връзка с преместването на друга работа", се казва в съобщението на пресслужбата.

Юрий Чайка е главен прокурор от 2006 г.

44-годишният Игор Краснов, като заместник-началник на ИК на РФ, ръководеше Главната дирекция за разследване на особено важни дела и Главния следствен отдел.

 

От 1997 г. той служи в прокуратурата. Преди сформирането на Следствения комитет, от 2006 до 2007 г., той беше следовател в централната служба на Генералната прокуратура, която след това разследваше наказателни дела.

От 2007 г., от създаването на Следствения комитет, той се премества в Следствения комитет, където преминава от старши следовател по особено важни случаи под председателството на отдела, до заместник-ръководителя на Следствения комитет, и той е назначен на тази длъжност през април 2016 г. Краснов разследва такива наказателни дела като опит за Анатолий Чубайс, убийствата на Борис Немцов, адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова, кражбата по време на строителството в космодрома "Восточный".

 

лт

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати