Работниците от Спарки - Ловеч: Лъжа е, че сме получили заплати

Бизнес
19.01.2020 | 09:28 ч.

Възмутени служители на ловешката фирма "Спарки Елтос", които не са получавали заплати от месеци, поискаха да опровергаем твърденията на министър Сачева, че благодарение на Инспекцията по труда са получили заплатите си. За нас е важно 500-те служители да получат заплатите си, ние заставаме зад исканията им и ще следим дали, ако не получат възнагражденията си до 3 февруари, Инспекцията по труда ще започне процедура по несъстоятелност, за да могат хората да вземат заплатите си от Фонда за гарантиране на възнагражденията. Това  съобщи Мая Манолова, която през седмицата бе на място и се срещна със служителите на фирмата.

Ето коментарът на Красимир Ангелов, един от организаторите:
"Изказването на министър Сачева не е съвсем коректно. Вярно е само, че ИА ГИТ са пуснали писмо на 13.01.2020г., с което ни уведомяват защо скандално и незаконно са изтеглили молбата до Ловешки окръжен съд по чл. 625 от Търговския закон, и посочват, че ако не се изплатят възнагражденията на работниците и служителите, ще я подадат отново между края на януари и средата на февруари. Въпреки това дори писмото пристигна на 14.01.2020 г. в късния следобед, след като срещата и с г-жа Мая Манолова беше приключила, така че никой от нас не знаеше за него.


Що се отнася до Мая Манолова, истината е, че още на 08.01.2020 г. ние я поканихме на срещата на 14.01.2020 г., тъй като тя работеше по този закон и единствена ни обърна внимание. Така че нямаше нужда да събира никого, ние я чакахме. Ако институциите си бяха свършили работата и не бяха изтеглили молбата В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, тя нямаше да бъде тук.

Що се отнася до изплащане на заплати за 4,1 милиона лева, става въпрос за 6 неизплатени заплати през 2016 г. Те бяха изплащани през 2017 и 2018 г., но не благодарение на Инспекцията по труда в Ловеч, а защото фирма СПАРКИ ЕЛТОС взе пореден кредит и отново заработи. Това се случи след преговори на собствениците с работниците и няма да позволи  Инспекцията в Ловеч да си приписва заслуги, каквито няма.

Сега казусът е друг, неизплатените заплати са за от 7 до 10 месеца, като на 31.10.2019 г. 99% от персонала напусна поради неизплатени заплати, приканени любезно от собственика.
Явно госпожа Сачева не е информирана коректно и в детайли."

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати