Румен Радев наложи вето на закона за извънредните мерки: Правителството неотложно да разгледа политиката си спрямо най-засегнатите от кризата

Политика
22.03.2020 | 12:05 ч.

"Народното събрание прие закон за мерките и действията при извънредното положение. Моето решение да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно решение на парламента."

Това заяви в свое извънредно обръщение президентът Румен Радев.

"Кредитът на доверие, който управляващите получиха, не трябва да бъде прелюдия към безконтролно използване на властта. 

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, няма дефиниция за невярна информация, за това пък хората ги грозят наказания за невярна информация. Медиите ще са принудени да налагат си автоцензура и то в условята на пандемия .

Тази норма, може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие и още нещо важно - според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи - първата е здравната, втората е иконоическа и социална, породени от мерките. Икономическата засега се пренебрегва, тя е на втори план, но  стотици хиляди българи имат нужда от подкрепа. Всички страни преимат мерки за дребните и средните преприемачи, за останалите без работа. Ние имаме по-малки възможности, но нуждите на работещите са неотложни. Липсата на мерки ще породи социално напрежение в близко бъдеще.Гладът ще надделее над страха и последствнията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

Въоръжените сили трябва да подпомогнат държавата, аз съм съгласен с това, но трябва да се минимизира риска от золупотреба със сила, а не решениета да се вменяват на единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на главнокомандващия в мирно и военно време.

Никоя битка не е спечелена със страх, тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното състояние е важна отговорността на всеки един от нас. 

Нека не забарвяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, и от нашия разум и действия днес зависи какъв ще е утрешният ден на България", каза още държавният глава.

По-рано днес бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика

 

 

лт

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати