Общината разчиства незаконно сметище под Сарайския мост

Общество
13.02.2020 | 20:10 ч.

Строителни и битови отпадъци, струпани под Сарайския мост, започнаха да разчистват от днес работниците от общинските предприятия „Комунални дейности“ и „Паркстрой“. През целия ден пет камиона извозваха натрупаната пръст и отпадъците от ремонти, а после ги отнасяха на сметището. По предварителни изчисления и при нормални атмосферни условия, каквито бяха вчера, се очаква отпадъците да бъдат изчистени за около четири дни, съобщиха от общинската администрация.

Натрупаното е някъде от година, казаха пред БРЯГНЮЗ работниците. Състоянието на терена е безобразно заради нечие усещане за безнаказаност и недосегаемост, заради някой над закона, който не иска и отказва да спазва правилата, който нехае нито за околната среда, нито за жителите на Русе, възмущаваха минаващи се граждани.

От Общината поясниха за БРЯГНЮЗ, че на този етап не може да бъде уточнено колко ще струва на русенци поредната почистваща акция, която местната управа организира отново по сигнал на съвестни граждани.

Припомняме, че по думите на кмета Пенчо Милков, всяка година заради недобросъвестни граждани общината харчи по 250 000 лв. „Новото родолюбие е да пазим чистота и да реагираме, когато видим нарушение. Ние чистим и след няколко часа е отново същото, защото няма съзнание“, каза той.

Всички ще се съгласят, че средствата, с които се плаща почистването, са пари на данъкоплатците, т.е. на всички русенци. Тези средства биха могли да бъдат използвани за толкова много други полезни за града неща, за детски и спортни площадки, за развитие на спорта, за образование, за социални дейности. В редакцията се обаждат благодарни читатели, които адмирират работата и активността на русенските общински работници. Хората обаче се възмущават, че  недобросъвестни  продължават да изхвърлят боклуците си на разчистените места и сякаш с байганьовски маниер отсичат: “Имал си бол пари, платил си“.

Докато недоволството срещу нарушителите е истинско, а в социалните мрежи особено силно, навън, в града и около него, безхаберието на безотговорните остава непоклатимо, а сметищата възвръщат първоначалния си вид, след като вече са били почистени, коментираха отговорни за проблема експерти от общината.

Според разпоредбите на Закона за управление на отпадъците за нерегламентирано изхвърляне на боклуци при първо нарушение физическо лице се наказва с глоба от 300 до 1000 лв. При повторно нарушение санкцията е в размер от 600 до 2000 лв. Още по-големи са глобите за ЕТ или юридическо лице за същото нарушение -  при първо наказание глобата е в размер от 1400 до 4000 лв., а при повторно нарушение се налага имуществена санкция в размер от 2800 до 8000 лв.

От кметството пак призоваха хората да подават сигнали за нередности, а ако са информирани, да посочват също и извършителите на подобни действия.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати