Разследват сигнал за корупция около Олимпиадата в Токио

Спорт
01.04.2020 | 13:05 ч.

Дни след отлагането на олимпийските игри в Токио за 2021 г., се появиха данни за корупция в организационния комитет на най-важното спортно събитие.

Френски прокурори разследват японския бизнесмен Харуки Такахаши - бивш член на комитета по кандидатурата на Токио, както и впоследствие член на организационния комитет на Игрите, съобщи bTV.

Според агенция "Ройтерс", той е получил 8,2 млн. долара от организаторите, за да промотира избирането на Токио. С тях той е осигурил подаръци за членовете на МОК, които имат глас за определяне на града-домакин.

Пред агенцията Такахаши призна, че е работил с вече бившия член на МОК Ламин Диак. Сенегалецът, който е и бивш шеф на Межународната атлетическа федерация (IAAF), бе арестуван през 2015 г. в разследването на руската държавна система за допинг, както и с корупционни практики при няколко избора на други големи спортни форуми, между които е и провеждането на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г.

Японският бизнесмен разкрива, че е осигурил и подаръци - дигитална камера и часовник, но ги определи като "евтини". (Часовникът е оценен на 46 500 долара).

Такахаши е бизнесменът, получил най-голямо финансиране в кампанията за избиране на Токио. След успеха, той беше избран и за член на организационния комитет.

Самият японец не отрича, че е получил средствата, но твърди, че е готов да покаже отчет за разходването им. Подаръците пък определи като "нормална практика".

"Не отиваш на такава среща с празни ръце. Това е нещо съвсем обичайно", заяви Такахаши пред "Ройтерс".

Ден преди гласуването за домакин на Игрите (през 2013 г.), Диак е информирал членовете на олимпийските комитети на Африка, че ще даде своя глас за Токио, но не е настоял неговите колеги да направят същото, заяви адвокатът на сенегалеца, като добави, че клиентът му отрича всички обвинения в приемане на подкуп.

Главният секретар на кандидатурата на Токио за олимпийските игри Набумото Хигучи заяви, че Такахаши е бил избран заради добрите си връзки в бизнес света, които в крайна сметка са довели до победа за японската столица.

1,3 млн. долара е получила и неправителствена организация, собственост на бившия японски премиер и настоящ президент на Японския организационен комитет, Йоширо Мори.

От Международния олимпийски комитет заявиха за "Ройтерс", че не са били уведомени за подаръци, дадени на членовете му от частни лица.

За организирането на олимпийски игри Япония отдели от бюджета си 13 млрд. долара.

За евентуална корупция при избора на Токио за домакин на олимпийските игри през 2020 г. се заговори още през 2016 г. Тогава британското издание "Гардиън" излезе с информация, че японското правителство е превело 1,3 млн. долара по сметка в Сингапур.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати