6 домата
6 средно големи червени чушки
1 глава лук
300-400 г гъби
2 пилешки бутчета /или филета/
1 и 1/2 ч.ч. ориз
сол
чубрица
Измиваме и почистваме чушките от семките. Измиваме и доматите. Отрязваме капачета на доматите от страната на дръжката и издълбаваме сърцевината им.
Сваряваме и обезкостяваме пилешките бутчета или филета. Нарязваме лука, гъбите и сърцевината на доматите. В тиган със сгорещено олио запържваме лука и гъбите за около 2-3 до 5 минути. Посоляваме ги с щипка сол. Прибавяме и доматите. Задушаваме за 2-3 минути. Прибавяме и обезкостеното, нарязано на ситно, пилешко месо.
В друг тиган запържваме изчистения и измит ориз в 3-4 супени лъжици олио до стъклен цвят. Смесваме го с лука, гъбите и доматите и го заливаме с 2 чаени чаши от бульона, в който сме варили пилешките бутчета. Поръсваме с чубрица и варим докато оризът поеме течността. Посоляваме с 1 чаена лъжица сол.
С приготвената плънка пълним чушките, камбите и доматите. Подреждаме ги в тава с малко олио и наливаме 2-3 чаени чаши бульон или вода. Посоляваме на вкус. Ако е останала плънка, разпределяме между пълнените зеленчуци, може към нея да сложим и 1-2 картофа, нарязани на дребни кубчета.
Печем във фурна загрята на 180-200 градуса за около 30-40 минути.
4 домата
4 яйца
120г сирене
2 скилидки чесън
пресен магданоз
100 мл зехтин
щипка сол
Чесънът и магданозът се нарязват на много ситно и се смесват със зехтина. Отрязват се капачета на доматите откъм дръжката и меката вътрешност се изгребва с лъжичка. Доматите се нареждат в намазнена тавичка /или постлана с хартия за печене/. Във всеки домат се слага от магданозената смес. Натрошава се малко сирене. Яйцата се чукват и всяко от тях се слага в домат върху сиренето. Пекат се 25 минути на 180 градуса. Сервират се горещи.
Коментирай