За печени картофи със златна коричка и пухкави вътрешности, тайната е да се използва брашнен сорт, като крал Едуард, и да се готви в гъша мазнина. Ако търсите вегетарианска алтернатива, опитайте вместо това да използвате слънчогледово олио.
ПРОДУКТИ:
- 1,5 кг картофи King Edward, белени
- 3 супени лъжици гъша мазнина или слънчогледово олио
- 1 щипка сол и черен пипер, за подправка
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Загрейте фурната до 190 ° C.
- Нарежете картофите на големи, равномерни парчета и ги поставете в тиган със студена вода. Оставете да заври и оставете да къкри 10 минути. Отцедете добре и върнете обратно. Разклатете, след това загрейте 1-2 минути, за да изсъхнат малко. Междувременно поставете гъшата мазнина или слънчогледовото масло във форма за печене и загрейте във фурната за 5–10 минути.
- Внимателно с лъжица прхвърлете картофите в предварително загрятата тава с наистина гореща мазнина - тя трябва да цвърчи, когато влизат. Обърнете внимание и се уверете, че картофите не са твърде близо един до друг. Твърде малкото място означава, че парата не може да излезе - а това означава да омекнат.
- Печете 50–60 минути или до златисто кафяво, обръщайки ги периодично. Подправете и сервирайте.
Коментирай