Ричард Алибегов: НАП приема бакшиша като кражба, той трябва да бъде легализиран

Бизнес
26.01.2023 | 08:37 ч.

Ресторантьори предлагат бакшишът за сервитьорите да се легализира. „Бакшиш“ - от английски tips - е съкращение за To Insure Prompt Service - или „Да се осигури бързо обслужване“. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че легализирането е необходимо, тъй като в момента според Националната агенция по приходите бакшишът е незаконен. И ако данъчните открият повече пари в сервитьора, те го водят като укриване на оборот. Това може да доведе и до затваряне на заведения.

„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“, коментира в предаването „Тази сутрин“ на bTV Ричард Алибегов.

В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева, тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на  Българската асоциация на заведенията.

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

А по света навсякъде възприетите навици са различни.

В САЩ и Канада например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. Ако сте в кафене - около 10%, а при плащане на сметката в таксито шофьорите в САЩ и Канада очакват от 10 до 20% отгоре на сметката.

В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В таверните - 1 евро, а в такситата сметките се закръглят нагоре.

В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента.

В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%.

Поглед и към един от най-щастливите краища на Европа - Скандинавските страни. Таксата за обслужване в хотела тук обикновено влиза в сметката, но ако сте много доволни от обслужването, можете допълнително да благодарите с още 5% от сметката.

А у нас сервитьори не желаят бакшиишът да се облага, защото така ще са демотивирани. Те заявиха, че именно чрез бакшиша се оценява тяхното отношение към клиента. Освен това тези допълнителни пари им помагат да се оправят с разходите за деня, без да чакат до заплата.

 

 

 

 
 
Печатни издания

  

 

  

 

    

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.