Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния ПР на министър-председателя

Общество
24.06.2020 | 12:35 ч.

"Прокуратурата дава тон за погазване на закона – тя не спазва следствената тайна, произволно решава кое е от висок обществен интерес и кое не е и навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет."

Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос преди участието си в конференция, посветена на бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

„Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, посочи президентът.

По думите на държавния глава още по-тревожно е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, а това е пагубно. Румен Радев подчерта, че прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя. 

Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, посочи още президентът. Румен Радев добави, че на всички е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера. Държавният глава отново призова за независима експертиза на записа с гласа на премиера, „в който главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“.

По думите на президента, българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България спешно от изчистване на това омерзително петно, което може да се случи само чрез разкриване на истината. „Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти, шумно преследване на неудобните и прикриване на правителството“, каза още Румен Радев.

В отговор на въпрос за изнесена комуникация на секретаря по правни въпроси и антикорупция, президентът отбеляза, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация и очаква всички данни да излязат от прокуратурата и съдът да  се произнесе. „В моя екип има стабилност и хората ми работят по ясни цели от обществен интерес“, подчерта държавният глава.

"Очакваме справедливостта да бъде установена с подхващане на истинските случаи там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, хазарт, ниско качество на строителството", посочи още президентът. Държавният глава открои ролята на обществото и на независимия съд да отстояват законността и принципите на правовата държава.

Още по темата

Коментирай

АСЕН ИЛИЕВ
26.06.2020 | 08:40 ч.
ТИКВАТА И АХМАКА - ПАЛЕЦА И ПОКАЗАЛЕЦА НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ, ЗАОБИКОЛЕНИ С ЕДНА СЮРИЯ ОЛИГО-ФРЕНИ. ЗРЕЛИЩЕ ЗА ПСЕТАТА :) ТИКВАТА С КАРТОНЧЕ В КГБ, АХМАКА С КАРТОНЧЕ В ГРУ. :) АБЕ ПСЕТА, ЩО СТЕ ЖИВИ?!
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати