Румен Радев с изявление: Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО

Общество
08.07.2020 | 17:15 ч.

"Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт", заяви българският президент Румен Радев в изявление пред медиите. Поводът е вчерашния инцидент, при който охранители, които се оказаха служители на НСО, по признанието на президента, задържаха и не допуснаха бившия правен министър Христо Иванов до брега в Росенец, където се намира лятната резиденция на Доган.

Президентът поясни, че след среща с началника на НСО ген. Красимир Станчев е станало ясно, че охранителите на плаж „Росенец“ наистина са служители на НСО, а към момента в ход е служебна проверка на действията им от вчерашния ден.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим  върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината",  каза още президентът Радев.