Русе: До 11-и ясни резултатите от проверките за замърсяването на въздуха

Общество
04.10.2019 | 15:25 ч.

На 30 септември и 1 октомври по заповед на областния управител са извършени проверки в „Монтюпе“ ЕООД, ТЕЦ „Русе – Изток“ и „Лубрика“ ООД – Русе във връзка със сигналите за замърсяването на въздуха в града. Фирмите са определени от сформираната междуведомствена работна група, включваща представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Регионалната здравна инспекция, Дирекция „Инспекция по труда – Русе“, Община Русе, както и на Областната администрация Русе. Срокът за предоставянето на докладите от институции за резултатите е до 11 октомври. Окончателният доклад по направените констатации в хода на проверката и предложения за последващите мерки и действия трябва да бъде изготвен до 16 октомври тази година от представителя на Областна администрация Русе.

 

Това съобщиха от пресцентъра на губернатора. От там във връзка със засиления граждански и медиен интерес и сигналите за замърсяване на въздуха, неприятни миризми, както и данни за завишаване нивата на фините прахови частици на територията на града, припомниха хронологията на свършеното до момента: На 19 септември по инициатива на областния управител е проведена среща с директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Любомир Атанасов и Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова, както и с представител на Дирекция „Инспекция по труда – Русе“. По време на срещата е взето решение за сформиране на междуведомствена работна група, която да провери и да излезе със становище по проблема. На 25 септември се провежда среща на експертите от тези институции, като на нея е уточнен детайлно механизма за извършване на съответните проверки.

 

На 27 септември е издадена заповед на областния управител за сформиране на междуведомствена комисия, включваща представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Регионалната здравна инспекция, Дирекция „Инспекция по труда – Русе“, Община Русе, както и на Областна администрация Русе. Чрез заповедта се поставят конкретни задачи на комисията, включващи уточняване съответствието на извършваните технологични процеси със съответните разрешителни, проверка на други документи, свързани с производствените процеси, както и извършване на измервания на химични агенти във въздуха на работната реда. Предвид съдържащата се в сигналите информация, членовете на работната група са преценили кои фирми да бъдат проверени. "Гражданите ще бъдат своевременно информирани както за резултатите от извършените проверки, така и за възможните мерки за преодоляване на проблема", коментират от Областната управа.

 

Във връзка с наскоро получените сигнали за задимяване, придружено със сажди и неприятна миризма от горене е установено, че димният облак е от територията на Румъния. Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха заснемане и изготвеният снимков материал беше изпратен на компетентните румънски власти. Във всички такива случай румънски огнеборци са предприели действия за потушаване на огъня в запалените стърнища, като последният такъв случай е от вчера на територията на окръг Гюргево, в село Бранище (намиращо се срещу гр. Мартен), но и там вече ситуацията е овладяна, като са наложени и санкции според националното законодателство на Румъния.

 

Относно въпроса за снабдяване със специални газ анализатори, които да са в състояние да отчитат повече замърсители и които биха могли да бъдат свързани с табла, разположени на видни места в града, така че всеки да може да следи в реално време качеството на въздуха, то областният управител подкрепя съответното искане. По темата за ежеседмично измиване на улиците на града и междублоковите пространства, което да може да се контролира и от гражданите, чрез предварително обявен график на достъпен сайт, то това е в правомощията на кмета на съответната община, казват още от Областната управа.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати