Русе: Огромна клада в Мартен за Заговезни

Общество
19.02.2018 | 09:50 ч.

 

Голямо и атрактивно празненство вдигнаха в Мартен по случай Сирни Заговезни. Тук традиционно тачат ритуалите за "гонене на зимата, болестите, злите сили и бълхите, засяване на нивите и танците за плодородие". Така, подпомагани от фирми и неправителствени организации, кметството и местното читалище “Просвета 1928 г.“ пресъздават и пазят за младите българските народни обичаи.
 

През годините около кладата в Мартен за Заговезни е имало жонгльори и огневъртячи от цялата страна, огнено шоу, музикални и певчески състави, гайди, тъпани, надсвирване, ателиета за стрелба с лък, по въртене на огън, перкусии, кукерски кукли и др.


Вчера гост на тазгодишното празненство, провело се под мотото  „Сирни заговезни - Ден за прошка“, беше народният представител Пламен Нунев.  Той се срещна с десетки жители на населеното място, в Деня за прошка поиска такава от жителите на Мартен и отбеляза, че ГЕРБ е партия, която отчита грешките си и се учи от тях. Пламен Нунев и кметът Димо Тонев поставиха символично начало на празненството на открито със запалването на голям огън, около който се извиха хора, а в късната вечер бе прескачан за здраве от млади и стари.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати