Русе остана без апарат за измерване на интензивно миришещи вещества (Видео)

Общество
18.02.2020 | 18:05 ч.

Екоминистерството си прибра от Русе апарата за измерване на интензивно миришещи вещества OdorPrep, с който повече от година трябваше да се набират проби за миризми. Той беше разположен в района на автоматична станция „Възраждане“, като представянето му пред обществеността през септември 2018 г. бе направено лично от вече бившия екоминистър Нено Димов. Апаратът трябваше да подпомогне работата на РИОСВ-Русе при сигналите за миризми, които да се засекат и чрез техниката. Днес служители на екоминистерството опаковаха всичко и го изнесоха от станцията, предаде Русе Медиа.

Първоначално апаратурата трябваше да работи експериментално шест месеца, като министър Димов обяви, че Русе е първият град, където тя се пуска в действие. А независимият контрол ще се осъществява в Италия, където ще се изпращат пробите. По-късно срокът беше удължен до есента на 2019 г., за да може да се обхване и летният период.

 

Оказва се, че през целия период са общо извършени 7 пробонабирания – 6 проби от кв. „Възраждане“ и 1 от Западна промишлена зона, с помощта на мобилното устройство на апарата. Пет от пробите са вземани след подадени сигнали за неприятни миризми, а 2 от тях – контролно.

Според резултатите от анализа, направен чрез метода олфактометрия в специализирана лаборатория в Италия, само в два от случаите е имало реални миризми. Те са били регистрирани на 22 юли в кв. „Възраждане“  – с интензитет от 34 единици, и на 16 октомври  в Западна промишлена зона – 95 единици, при контролно пронабиране.  Резултатите от останали проби показват под 25 единици, което според европейските стандарти е под границата на откриване.

Тъй като много често гражданите се възмущават, че експертите определят дали мирише само чрез носовете си, става ясно, че това наистина си е метод за изследване – само че в по-сложен вариант.

„Миризмите не могат да се измерват с конвенционални технически средства за индивидуални химични съединения, вместо това се налага да се използва човешкото усещане за миризма. Олфактометрията е определяне на концентрацията на миризми чрез човешкото усещане. Методът се базира на използване на панел (стенд), където шестима /четирима души в лабораторни условия се подлагат на експозиция на миризма от проба въздух, разредена в различна степен с чист въздух.

Положението, при което половината от участниците са способни да усещат миризмата, докато другата половина – не могат, се определя като праг на усещане на миризмата. Разредената проба тогава има концентрация от 1 единица миризма на кубичен метър, а истинската концентрация на миризмата се определя от степента на разреждане“, обясняват специалисти.

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати