Русе почете героите от Илинденско-Преображенското въстание

Общество
02.08.2020 | 13:09 ч.

 

В знак на признателност и по случай 117-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, областният управител на област Русе Галин Григоров поднесе цветя пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов.

„Много са примерите, които показват, че ние – българите никога не сме скършвали врат и никога не сме позволявали тиранията и подтисничеството да вземат превес в нашата история! Сред тези примери е и устремът на героите от Илинденско-Преображенското въстание, които доказаха, че силата на единението е постижима, когато следваме принципите на достойнството, свободата и патриотизма! Нека бъдем горди от миналото си и да помним завета на нашите предци! Нека в ден като днешния да се запитаме за ценностите в нашето ежедневие и съумяваме ли да ги предадем на идните поколения, такива каквито ни бяха завещани от предците ни от Тракия и Македония, защото винаги значение ще има какво се случва тук и сега, както и решенията, които вземаме в този момент!

Поклон пред паметта на героите! Героите не умират! Да живее България!“, заяви Галин Григоров.

По традиция инициативата беше организирана от ВМРО – Русе, като от тяхна страна беше поднесен венец в памет на героите пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“, а слово беше произнесено от народния представител и председател на парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройство и местно самоуправление  Искрен Веселинов.

Припомняме, че мястото, където е разположена паметната плоча, увековечила подвига на героите от въстанието, се намира в зелената площ пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк, където на 14 юни 1897 г. е било основано Българското офицерско освободително братство за Македония и Одринско.

Макар и неуспешно Илинденско-Преображенското въстание показва на света, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи подтисничеството и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати