Русе тъне в задушлив дим /ВИДЕО/

Общество
24.10.2019 | 18:10 ч.

Днес Русе е отново силно обгазен. От около 17 часа градът е в мъгла от дим, от която буквално не се диша и  хората са принудени да ходят с кърпички на устата, кихат и кашлят. Димът силно дразни и очите. Във Фейсбук заваляха въпроси какво става, има и коментари, че димът е достигнал до Мартен и Николово. "В Здравец Изток е страшно!!! Въздухът синее и не се диша! Сериозно обгазяване!!! Обадих се до РИОСВ Русе. Идвало от Румъния. Областният управител бил уведомен!"; "Възраждане е така, център е така"; "Не се диша ! Сега да видим и чуем кой е виновен!"; Ужас , Ужас - смрад и пушилка в Дружба 1,2,3. Тровят ни Безобразно!" и "Дишаме отрова цяло Русе + Мартен + Николово" бяха част от коментарите.

 

От общинската служба за сигнали при бедствия казаха, че са били залети от обаждания чрез тел.112. Сигнали са били получени и в Спешната помощ, но по-скоро информационно, нямало е хора, на които им е прилошало. Директорът на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в Община Русе Спасимир Димитров веднага се беше отправил на брега на Дунава, за да провери с екипа си обстановката. На въпрос на "Бряг" той увери, че няма пожар на територията на града и че най-вероятно са запалени стърнища в Гюргево. Димът е разнасян към Русе от неблагоприятния вятър, който по данни на Хидрометеорологичата служба е бил 14 километра в час от Изток-Североизток. Заради малката му скорост, димната мъгла се задържала над Русе.  

 

Димитров допълни, че е разговарял с кмета Пламен Стоилов да се свърже с РИОСВ и русенските екослужители да разговарят с колегите си от Румъния и да изяснят ситуацията.

От РИОСВ също информираха, че най-вероятно пожарът е на румънска територия и че се търси локалното огнище. От екоинспекцията са се свързали с Областната управа и са поискали съдействие за връзка с румънските власти и съдействие. От Екоинспекцията казаха още, че данните от АИС „Възраждане“ в центъра на Русе сочат моментни пикове на фини прахови частици 2.5 микрона.  Към 17.10 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Отчетени са и завишени нива на  въглероден оксид, но не са превишени нормите.

 

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати