Русе: Университетът готви големи тържества за 70-годишнината си

Общество
03.02.2015 | 15:14 ч.

 

 

Настоящи и бивши студенти и преподаватели, партньори от страната и чужбина,събира Русенският университет на 70-годишния си юбилей. Годишнината се навършва на 12 ноември 2015 г. Висшето училище подготвя поредица инициативи, които ще изпълнят празничния календар с общо-университетски и факултетни прояви, научни, културни, спортни и туристически събития. Всички инициативи ще се проведат под мотото  „70 години Русенски университет „Ангел Кънчев“. 70 години с лице към знанието, младостта и бъдещето“. Това съобщи ректорът на Русенския университет, проф. Христо Белоев, на специална пресконференция, посветена на годишнината.

„Идеята ни е този светъл празничен юбилей да обедини поколенията наши възпитаници и студентите ни, нашите учени и партньори. Благодарение на тях Русенският университет се изгради в течение на десетилетията като модерна образователна институция, превърнала най-добрите академични традиции в иновативни практики на обучение и изследвания. Затова днес е възможен нашият стремеж да отстояваме достойно място в националното и европейското академично пространство“каза проф. Белоев.

Ректорът припомни, че частот инициативите, посветени на юбилея, са стартирали още през миналата година. „Началото поставихме с кампанията „Върхове на знанието, науката и книжовността“, посветена на 190-годишнината на първия български учебник - Рибния буквар, 180 години  от рождението на Любен Каравелов и 150-годишнината на първата съвременна печатница в българските земи, открита в Русе през 1864 г. В чест тези знаменателни годишнини проведохме и мащабна туристическа акция, символ на която стана създаденото от наши студентите по дизайн уникално академично копие на Рибния буквар“ – разказа той.

 „На 11 ноември ще започнем с Празнично шествие на студенти и преподаватели в град Русе. А вечерта, на площада пред Общината, университетът ще изнесе Юбилеен концерт за гражданите и гостите на града. На същата дата ще проведем форума Ден на алумните на Русенския университет под мотото „70-годишна щафета на поколенията – траектории на успеха“ – съобщи проф. Велизара Пенчева.

„Ние имаме вече създадени алумни клубове към много от специалностите. Ноте не обхващат всички наши възпитаници и нямат координация помежду си – обясни проф. Пенчева – Затова планираме по време на майските празници на университета да основем „Алумни асоциация на Русенския университет“, която да обедини изградените и новите алумни мрежи в обща мрежа с адрес [email protected] и профил във Фейсбук. Форумът на 11 ноември замисляме като среща за споделяне на опита в професионалната реализация и срещаните проблеми, предложения за оптимизиране на взаимоотношенията между университета и неговите възпитаници, обединяване на усилията на всички алумни да се създаде обща  устойчива структура като платформа за споделяне, подкрепа и поддържане на връзка с университета. Ще направим и видео-връзка с алумни клубове на наши чуждестранни възпитаници, създадени в техните държави. Очакваме нашите алумни да се включат в празничното шествие в Русе, в юбилейния концерт за гражданите и гостите на Русе, както и във всички събития на празничния 12 ноември“ – каза още проф. Пенчева.

Най-наситен със събития, разбира се, ще бъде 12 ноември. Академичната общност ще поднесе венец пред паметника насвоя патрон – Ангел Кънчев, за да почете 165-годишнината от неговото рождение. След това бъде открита Изложбата „70 години Русенският университет с пулса на времето“, която ще представи печатни издания, посветени на юбилея.

На 12 ноември ще се проведат още два форума, за които подробно информира проф. Юлиана Попова – Международна лидерска конференция „Добри практики и перспективи за развитието на висшето образование и науката“ и Кръгла маса „Това е моят университет“ с участието на DHC на университета.

„В Международната лидерска конференция „Добри практики и перспективи за развитието на висшето образование и науката“ за участие каним ректорите на български висши училища и на международни университети-партньори на Русенския университет – съобщи проф. Попова -Конференцията ще предостави форум за дискутиране на перспективите за сътрудничество в образованието и науката по няколко ключови теми: модернизацията и интернационализацията на висшето образование; качеството на висшето образование и рейтинга на висшите училища; сътрудничеството в научните изследвания чрез съвместни проекти с европейско финансиране. Панираме да поканим представители на Европейската комисия за образование, обучение, младежта и спорта, както и на МОН. Изказванията и презентациите ще бъдат публикувани в специално издание. А в края на конференцията ще предложим да бъде подписана съвместна Декларация за сътрудничество в образованието и науката – допълни тя.

За Кръглата маса „Това е моят университет“ проф. Попова сподели, че „ще бъдат поканени DHC на Русенския университет. В началото ще им бъде показана презентация със снимки от тяхното удостояване с почетната титла. След това те ще споделят своята визия за развитието на Русенския университет. Ще им предложим да напишат и свое пожелание по случай70-годишнината в Юбилейна книга, която специално ще подготвим за случая“.

Заключително събитие в програмата на Юбилея е Тържественото събрание – концерт „70 години Русенски университет „Ангел Кънчев“, което ще се проведе при отворени за гражданите врати в Канев Център.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати