Русе: Вижте резултатите от проверките за замърсяванията на въздуха

Общество
18.10.2019 | 11:02 ч.

Областната администрация в Русе обяви резултатите от проверките за замърсяванията на въздуха, извършени по сигнали на граждани. Инспекциите са извършени на 30 септември и 1 октомври след заповед на областния управител. Проверяващата междуведомствената комисия от представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Дирекция „Инспекция по труда – Русе“ (ДИТ), Община Русе, както и на Областна администрация Русе, е посетила на място и обследвала производствените помещения и мощности на „Монтюпе“ ЕООД, ТЕЦ „Русе – Изток“ и „Лубрика“ ООД – Русе. "Проверките са проведени без предварително уведомяване на предприятията, което е намалило до минимум възможността производствените процеси да се приведат в деня на проверката към условия, които да гарантират отчетените контролирани параметри на производствената среда и около нея да са в границите на допустимите норми", уточняват от Областната управа.

 

"В резултат на извършените измервания със специализирана техника не е отчетено надвишаване на допустимите концентрации на вредни вещества съгласно установените норми в законодателството и съответно в издадените разрешителни на операторите. Въз основа на изготвените доклади от експерти, представляващи РИОСВ, РЗИ и ДИТ, не може да се направи категоричен извод относно конкретно промишлено производство на територията на град Русе, което да е източник на вредни емисии в атмосферния въздух", коментират още от Областта.

 

При това положение е възможно причините за специфичните миризми, за които са подадени сигнали от страна на гражданите многократно, да са породени от дейността на други предприятия или нерегламентирани изгаряния на отпадъчни материали с битов произход от страна на неустановени лица, се казва в анализа. Затова би следвало осъществяването на проверки от страна на компетентните институции в други промишлени производства, които могат да бъдат потенциални източници на неприятни миризми. Констатираните от ДИТ пропуски, за които са направени предписания, не са от характер, който би могъл да влияе върху качеството на атмосферния въздух или да допринася за разпространението на неприятни миризми.

 

Областната администрация Русе препоръчва на русенци да продължат да бъдат активни и да уведомяват РИОСВ за всички предполагаеми случай на замърсяване на атмосферния въздух.

На уеб сайта на Областна администрация Русе https://www.ruse.bg/doklad-otnosno-izvursheni-proverki-v-izpulnenie-na-zapoved-1-95-00-65127.09.2019-g.-na-oblastniya-upravitel-na-oblast-ruse всеки желаещ може да се запознае с пълния текст на доклада, в който са записани конкретните стойности от извършените замервания в промишлените предприятия.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати