Адвокатът на русенката, която съди болница "Канев" за отрязана гърда: Вещите лица твърдят, че има разминаване в диагнозите

Общество
21.05.2020 | 11:32 ч.

29-годишна жена от Русе съди УМБАЛ "Канев", защото преди две години там й е премахната едната гърда заради поставена диагноза - рак.

Припомняме, че се очаква Русенският окръжен съд да се произнесе с решение по делото в едномесечния законоустановен срок. В първото заседание през ноември миналата година съдът е назначил съдебно-медицинска експертиза с вещи лица - професори от УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. 

Милица Аргилова живее в Англия, където е потърсила второ медицинско мнение. Според английските специалисти има грешка в диагностицирането на русенката и радикалната операция не е била необходима. Британски доктор назначава ново изследване, за да може да й предпише последващо лечение. Английска лаборатория се произнася, че Милица има така нареченото предраково заболяване.

В исковата си молба пред съда младата жена твърди, че в началото на 2018 г. лекари от посочената болница са я оперирали, премахвайки гърдата й, без да е имало злокачествено образувание. 

От университетска болница "Канев" казаха, че няма да излизат със становище, докато съдът не се произнесе. Адвокатът на Милица - Анатолий Казаков, защитава тезата, че в случая не са спазени медицински стандарти.

В експертизата на вещите лица е записано, че има разминавания между диагнозите, дадени непосредствено след първата операция за изваждане на образуванието в дясната гърда и последващо изследване в лаборатория, съобщи адвокатът.

Адвокат Казаков направил сериозно проучване в цялата страна. Той съобщи, че такива случаи с много бърза хирургична намеса са стотици. Не твърди, че става дума за лекарска грешка при всички тях, но е на мнение, че в случая с неговата довереница не са спазени елементарни правила.

"Правилата на добрата лекарска практика изискват, когато се касае за радикална интервенция, да има онкологичен съвет от петима специалисти в областта, които трябва да направят една поредица от изследвания", заяви адвокат Казаков.

В случая с Милица е имало само един час от времето на първата операция за отстраняване на топче от гърдата и втората за радикалното й премахване. Според написаното в исковата молба, младата жена се е съгласила на тази операция, защото не е можела да мисли трезво, в момент, в който чува,че има рак. И тя и съпругът й, който я е придружавал в болницата, били толкова шокирани, че се съгласили.

Милица разказва в молбата до съда, че е претърпяла емоционални, психически и физически травми и след операцията вече две години не може да се съвземе. Пострадало е сериозно самочувствието й, тревожи я и фактът, че иска да има деца, а се чувства непълноценна. Затова и тръгва по пътя на съдебните дела. Търси овъзмездяване от 50 до 80 хиляди лева. Тя обяснява, че ако спечели делото, парите ще използва за поставяне на имплант.

След второто дело адвокат Казаков заяви: "Витае мнението, че тази така наречена прибързаност, е с цел усвояване на скъпите здравни пътеки". 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати