Русенската библиотека с премиера на шест преведени румънски романа

Култура
04.03.2020 | 12:15 ч.

Преводачът от румънски д-р Христо Боев ще гостува на 6 март от 18 ч. в Галерия „Библиотека“ за премиерата на шест румънски книги, излезли на български език в последните три години, благодарение на неговия   талант.

В Русе отдавна има общество от хора, изучаващи румънски език, развиващи бизнес със съседната държава или просто харесващи културата и литературата отвъд Дунава. Сигурно някои от тях дори са прочели вече и в оригинал „Когато светът беше невинен“  от  Йоана Първулеску (2017), „770“ от Богдан Боеру (2018), „Мошеник ЕООД“ от К. Г. Балан (2019), „Дефект“ от Флорин Иримия (2017), „Жени“ и „Градът на салкъмите“ от Михаил Себастиан (2019), „Една напразна смърт“ и „Йоана“ от Антон Холбан (2019). Но за всички ще бъде интересен погледът на преводача, неговият разказ за света на всеки от авторите, с какво го е провокирал и какви послания носи творчеството му за читателите - нерумънците по народопсихология, интереси и светоглед.

Преводачът Христо Боев е роден през 1973 г. в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“, доктор по сравнителна американска и британска литература на Университета „Овидиус“ – Констанца. Преподавал е английски език и литература в езикови гимназии в Пловдив, както и практически английски в ПУ "Паисий Хилендарски". Хоноруван преподавател е по британска литература в ШУ "Епископ Константин Преславски".

През 2016 г. е награден от Литературния музей „Ливиу Ребряну“ за превода си на романа на Ливиу Ребряну „Адам и Ева“ Интересите му са свързани с изкуството на превода, геокритицизъм, литературен урбанизъм и сравнителна литература. Превел е 18 романа от румънски на български – съвременни автори и класици, като представя преводите си в Добрич, Балчик, Шабла и Мангалия. Живее в Добрич и Балчик.

 

 

 

 

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати