Русенци се радват на обновената крайбрежна зона

Общество
04.08.2020 | 13:32 ч.

Днес официално Община Русе откри завършения кей на брега на р. Дунав, в присъствието на гости и граждани на Русе. Проектът бе осъществен и завършен в рамките на две години.

През последните месеци бе реконструирана и разширена алеята на основната придунавска тераса. Изградени бяха две амфитеатрални площадки, предназначени за  изяви и концерти. Поставени са детски площадки и фитнес съоръженията, които  са любимо място на деца и спортисти още отпреди откриването. Колоездачите вече се радват на новата велоалея.

"Ние смятаме, че Русе трябва да се обърне към Дунава, като приема гости от реката и чисто емоционално, като създава спомени до реката," заяви на церемонията зам.-кметът по устройство на територията Магдалена Илиева. Тя добави, че поддръжката и поливането на зелените площи в района все още се обсъжда със специалисти и е заложено като проект в бюджета за следващата година и призова съгражданите си да пазят мястото.

Някои русенци изразиха своите притеснения относно безопасността на кейовата стена, по която често слизат и се събират хора. По този въпрос зач.-кметът по икономика Златомира Стефанова съобщи, че е воден разговор с концесионера на кейовата стена, но отговорът е категоричен, че не могат да бъдат поставени предпазни съоръжения, защото ще пречат на швартоването на корабите.

На откриването присъстваха зам.-кмет Енчо Енчев, кмет по устройство на територията Магдалина Илиева, зам.-кмет по икономика, инвестиции и собственост Златомира Стефанова и зам.-кмет по комунални дейности Димитър Недев. 

Сред гостите обаче се забеляза липсата на представители на регионалното министерство и на ръководителя на този европейски проект арх. Живка Бучуковска.

Проектът, който започна на 12 декември 2016 г.  е изпълнен по Оперативната програма "Региони и растеж" 2014-2020 г. и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд регионално развитие е на обща стойност по договор 16 860 657 лв., от които са изразходени 15 129 166 лв. Припомняме, че също така в  рамките на проекта бе осъществена реконструкция и рехабилитация на улиците: ул. "Църковна независимост", ул. "Славянска", ул. "Райко Даскалов" и ул. "Баба Тонка", както и изграждането на детска площадка и фитнес пространство в парка на Младежта

 

Коментирай

Малю
04.08.2020 | 18:41 ч.
А КОГА ще бъде завършен проекта в парка на младежта? ЗАЩО палечко -малечко не асфалтира докрай алеите между тенис кортовете и басейна? КОЙ открадна парите за асфалтиране? ЗАЩО остана недовършена работа?
Малю
04.08.2020 | 18:41 ч.
А КОГА ще бъде завършен проекта в парка на младежта? ЗАЩО палечко -малечко не асфалтира докрай алеите между тенис кортовете и басейна? КОЙ открадна парите за асфалтиране? ЗАЩО остана недовършена работа?
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати