Астроложка: С какъвто и сценарий да си роден, винаги можеш да го промениш!

Отвъд видимото
06.03.2024 | 15:58 ч.

 

 

Йоана Йорданова, автор на първия в България астропланер -  за звездите, съдбата и свободната воля

Представям си, че ще седнем в малко кокетно кафене в тих, леко мрачен следобед. От онези, в които има едно особено напрежение, раздухвано от пролетния вятър. Като че ли никой не знае какво ще довее в следващия момент – ще прокапе дъжд или пък ще изгрее слънце.

Не се случва точно така. С наближаването на пролетта и хората ставаме по-забързани и добре, че е Интернет, та да се случи разговорът ни.

 Искам да я питам много неща. За мен Йоана Йорданова е от най-скъпите на сърцето ми хора. Приятел, колега, кръстница на детето ни.

Със съпруга  ѝ Митко имат две прекрасни деца – първокласничката София и по-малкия Михаил. Възхищавам им се как успяват в динамиката на столичния град да запазят онзи особен артистизъм, който имат хората, свързани по някакъв начин с културата и изкуството. Сега, като се замисля, осъзнавам, че освен книгоиздаването, което ги срещна (Митко работеше в една от големите книгоразпространителски вериги, но по професия и образование е метеролог), общото между тях е, че погледът им е обърнат към небето, към невидимото… в търсене на логичното обяснение за времето, в което живеем, за времето навън и това у хората…

Тя е дългогодишен редактор и работи с едни от най-добрите издателства в България. Прочела е стотици книги, които със сигурност ѝ помагат да чете по-лесно и хорските души.

 

 

-  Здравей, Йоанка! Как би описала себе си днес? Коя е Йоана Йорданова?

- Аз съм вечният ученик – поне така ми показват вътрешните ми преживявания, които са много по-показателни за това кои сме всъщност, отколкото външните ни роли. Външните роли – на син или дъщеря, на съпруг или съпруга, на родител, на професионалист, може да се сменят през различните периоди. Чрез тях ние изразяваме себе си, но истинската ни природа е нещо много различно. От астрологична гледна точка слънчевият знак, или т.нар. зодия, е това, което наричаме „Аз съм“. Моят е Близнаци – знак на ученето, и вероятно затова възприемам себе си като човек, който е роден да придобива и да предава знания.

Това, на което в последно време се уча активно, е да живея в настоящето, да му се радвам и да гледам на всичко, което ми се случва, като възможност да осъзная и да открия нещо ново за себе си и за живота.

Иначе съм по-скоро домошар и съм много отдадена на семейството и двете ми деца. Приемам ролята си на майка много отговорно – като специална задача, която ми е дадена. А астрологията е онази мъдрост, която ми помага да си обяснявам и своите собствени преживявания, и много външни събития и процеси.

- Как се случи така, че астрологията се оказа съществена част от твоя живот? Искам да разкажем на нашите читатели, особено на онези от тях, които в някакъв момент усещат силен подтик да последват различен път от вече избрания в социален и обществен план!

- Аз винаги съм имала интерес към т.нар. невидимо. През годините назад съм чела книги за прераждането, за силата на ума, за духовни опитности и личностно усъвършенстване, за това как нашите мисли и емоции влияят на физическата ни реалност и на здравето ни. Сякаш всички тези концепции са били заложени някъде дълбоко у мен и аз никога не съм имала съмнения в тяхната истинност.

Преди известно време преминавах през един по-емоционален период и търсех отговори на мои въпроси. Усещах, че за да мога да променя живота си към по-добро, трябва първо да променя нещо в себе си. Явно тогава се е случил първият ми по-ярък момент на пробуждане. И тогава астрологията просто се появи в живота ми – като възможност да открия по-дълбоките причини за моите житейски събития и обстоятелства.

- Как се живее на земята, ако погледът ти е обърнат към звездите?

- Добър въпрос, защото ни насочва към едно правило тук, в материалния свят – че всяко нещо си има плюс и минус. Астрологията ми е много полезна, защото ми помага да виждам смисъла на моите преживявания, тоест скритата благословия у тях. Тя ми дава усещане за сигурност, защото всичко, което става, е част от един по-мащабен план – не за това какво ще ти се случи, а за това как да израстваш и да се обогатяваш. Помага ми още да давам идеи и насоки на хората, които се допитват до мен, за да могат те също да се възползват от астрологичното познание.

В същото време обаче заниманията с астрология си имат и своята цена – живееш много в ума си, там непрекъснато се въртят някакви идеи и прозрения; все правиш анализи и взаимовръзки. Този неспокоен ум често ти пречи да се отпуснеш и да живееш тук и сега. Това е страничен ефект, който донякъде може да се балансира, но така или иначе е част от мисията на човека, обърнат към звездите.

Хората, които се занимават с астрология, имат силно влияние на планетата Уран. За да е по-ясно, можем да кажем, че имат силно изразени качества на знака Водолей – идеалисти са, имат визии за бъдещето, хуманисти, винаги търсят варианти за промяна и по-добър живот.

Разминаването между идеал и реалност също може да е доста разочароващо на моменти, например, когато виждаш какви възможности има един човек, а той не прави нищо, цикли на едно място и се чувства зле. Но това е положението – така сме го избрали.

Наскоро гледах с дъщеря ми детския филм „Желание“ и чух следната реплика (предавам по смисъл): „Звездите са там, за да ни сочат пътя, да ни вдъхновяват и да ни напомнят за възможностите“. И астрологията е за това: да ни сочи пътя, да ни вдъхновява и да ни напомня за възможностите.

- Докъде е предопределеното и откъде започва изборът на човек?

- Всъщност онова, което ние обикновено наричаме предопределено или съдба, пак е резултат от наши избори в миналото. Повторението на едни и същи преживявания, чувства, мисли, постъпки и действия (в този или минали животи) е довело до формиране на устойчиви модели на поведение и нагласи, които ние наричаме накратко „характер“. Така че нашият характер, навиците ни, установените ни нагласи и подсъзнателни модели на поведение всъщност е предопределеното. Това са един вид житейски сценарии, в които ние влизаме и вземаме участие.

Свободният избор идва с по-голямата осъзнатост и зрялост. Той идва с умението да разпознаваш защо постъпваш по определен начин, какво те движи, дали това, което правиш или което избираш, е полезно и дали ще доведе до съответните желани последствия.

Казано накратко, хороскопът показва, че нашата душа е избрала определени сценарии, ограничения, възможности, пътища, таланти, интереси и т.н. (тоест известна предопределеност), за да се учи и да израства. Това няма как да се промени – то пак е свободен избор, но ние не го помним. Какво обаче ще направим с всичко онова, което душата ни е избрала, това вече е свободен избор на личността.

Убеждавам се също, че колкото повече човек следва заложеното в хороскопа си и търси начини да го прояви, толкова по-лесно намира възможностите и толкова по-мъдро се справя с предизвикателствата.

 

- Какво очакват хората, които се обръщат към теб за консултация? А какви са твоите очаквания към тях?

- За съжаление, все още доста хора гледат на астрологията като на метод за предсказание и очакват отговори на въпроси като: „Той/тя ли е подходящият човек за мен?“, „Да напусна ли работа“ и други подобни. Това очакване идва от старите представи за астрологията, че тя предсказва бъдещето и едва ли не някой друг решава какво ще ни се случи, с какво точно ще се занимаваме и с кого ще бъдем до края на живота си. Както вече обяснихме, подобно схващане отрича нашите съзнателни избори, решения и свободна воля. Отрича също и развитието на личността.

Целта на астрологичната консултация не е да ни вкара в рамка и да ни каже какво може и какво не може да стане, а да ни насочи, да ни даде съпътстваща информация и една различна гледна точка, за да можем да направим изборите си по-уверено и да намираме точния момент. Радвам се, че все повече хора го разбират и ме търсят, за да им помогна да открият какви са силните им страни, за какво имат потенциал и каква е мисията им. Това са важните въпроси, защото намерим ли пътя, всичко се подрежда по-лесно.

- Освен издател вече си и автор, чиято първа творба може да се похвали със сериозен интерес. Какво те провокира да създадеш астропланера?

- Да, аз съм работила дълго време в книгоиздаването като редактор. Беше някак съвсем естествено да изразя познанията си по астрология точно под формата на книга и то по някакъв по-интерактивен начин. Използвайки „Астропланер 2024“, човек не е просто потребител на информация, а и интерпретатор и създател, защото той пише вътре своите собствени мечти, цели и намерения и разсъждава върху темите, които планетите и знаците задават.

 

В един момент ми хрумна, че би било много хубаво да имаме информацията за астрологичната обстановка месец по месец и то в аванс – за да знаем какво да планираме, кога да започнем нещо ново, кога са по-емоционалните или по-критичните моменти. Днес в онлайн пространството тази информация изобилства, но аз я организирах по моя си начин, така че да може да се използва с оглед нашите лични преживявания и събития през годината.

- Какви са най-големите предизвикателства на съвременния човек?

- Тази тема е много обширна, но аз ще дам отговор от моята сфера на дейност и моите виждания, които са в посока психологическо и духовно израстване.

Основното предизвикателство, пред което е изправен съвременният човек според мен, е да се променя и то много, много бързо.

Преди време се опитвах да инсталирам някакви програми на компютър със стар софтуер. Пробвах какво ли не, ядосвах се, когато виждах, че нищо не ставаше – изобщо голяма мъка. В един момент, разбира се, ми стана ясно, че ми е нужно ново устройство с нов софтуер, за да мога да ползвам нови версии на програмите, които вече са налични.

Нещо подобно се получава в момента с нашето съзнание. Как да се чувстваме и да живеем по-добре, с усещане за радост и смисъл – програмите за това вече са налични. Има ги в информационния поток. Само че, за да започнат да се възпроизвеждат тези подобрени версии, трябва да имаме нов софтуер, тоест една по-чиста цялостна енергийна среда. Казано на по-човешки език, да имаме по-светли чувства и мисли, а това се постига чрез осъзнаване и вътрешна работа. И когато не искаме да я вършим, просто новите програми не могат да пробият и се получава онова, което разговорно наричаме бъг. А бъгът може да е конфликт с партньора, финансови трудности, застой в работата, телесни симптоми.

Според мен затова толкова много проблеми излизат наяве в днешно време – за да ни се отворят очите, че е дошъл моментът да работим върху своя характер, върху енергията си, върху връзката си с духовното. И за да предприемаме по-смели действия към промяна. Т.нар. проблеми често изчистват нещо старо, но дори когато са резултат от минали действия и избори, те са и възможност да променим нещо в себе си към по-добро, да се балансираме, да придобием нови знания.

- Какво отличава България и българите от останалия свят?

- От астрологична гледна точка ли имаш предвид? Има специален клон на астрологията, който се занимава с анализ на световни събития, процеси и тълкуване на карти на етноси и нации. Аз не се занимавам с този вид астрология и трудно мога да коментирам нашата народопсихология през призмата на астрологията. Тази тема и никога не ме е привличала, може би защото астрологията е универсален език и така съм я приемала.

Ако погледна през призмата на моите лични наблюдения и усещания, бих казала, че ние тук сякаш имаме една допълнителна тежест, която трябва да преодолеем, за да вървим по-бързо напред. Сякаш освен индивидуалните страхове и ограничаващи вярвания за себе си и за света, се добавят и онези, които са следствие от премеждията на нашия народ в миналото.

И товарът става още по-голям – и труден за носене, и труден за превъзмогване.

Но както когато в картата на един човек се виждат по-голям товар за носене и повече предизвикателства, не е случайно и когато група от хора или цял народ има такава задача – или можем да го наречем мисия. Това изисква много повече работа и то с мисъл и съвест; повече отговорност и по-голяма осъзнатост. А дали ще се изкачваме по този път или ще се отчайваме и ще вървим по нанадолнището, това зависи от нас.

 

  • Какво е посланието ти, което би искала да достигне до най-много хора?

 

  • Да знаят, че с каквито и сценарии и модели да са родени, винаги имат възможност да ги променят и така да подобрят житейските си обстоятелства. Силата винаги е в настоящето – да искаме да променим нещо, да търсим знания и опит, да действаме, да избираме онова, което ни прави щастливи. Вътрешната трансформация не е лесен процес – тя изисква отдаденост, енергия и много работа. Но това всъщност е истинската промяна, защото е трайна.

Йоана не спира да твори. Оставям я с работата по вече наченатия астропланер за следващата година.

Някак парадоксално е, мисля си, как трябва да преминем през толкова много етапи, изживявания… промени, за да изградим всъщност трайната и устойчива представа за самите себе си и за света. И колко хубаво е всъщност  - звездите са там, горе, чертаят посоки, но ние решаваме коя от тях да погледнем, да си пожелаем, да плануваме и да сбъднем. Понякога и с малко помощ…

Автор: Галена ГЕОРГИЕВА

 

 

 

 


 
Печатни издания

 

     

  

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.