Деница Сачева обяви кои сектори могат да се възползват от схемата 60/40

Бизнес
30.03.2020 | 14:18 ч.

"Днес беше прието постановление с което да се изплащат компенсации на работодатели за запазване на служители и работници при извънредното положение.

Изплащането на компенсации на работодателите по схемата 60/40 ще обхване секторите търговия на дребно, сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, питейни заведения, прожектиране на филми, организиране на конкреси, артистична и творческа дейност", обяви на брифинг в Министерски съвет социалният министър Деница Сачева.

От утре работодателите могат да каднидатстват в Анецията по заетостта, до седем дни ще излизат решенията, до две седмици ще получат пари. Трябва да декларират спад 20% приходите от продажби, референтен месец е март 2020 г. спрямо март 2019 г., за тези, които са създадени след този срок, има друг разчет тази мярка да бъде прложена, обясни Сачева.

"Трудовите договори с работниците и служителите трябва да са сключени преди 13 март. Процедурата е максимално бърза, през бюрата по труда, контролът се извърщва от НАП и финансовата инспекция, проверки на фирмите за достоверност на данните ще бъдат извършвани през цялата година, ако си позволят да злоупотребят, ще трябва да възстановят средствата.

Мярката 60% към 40% се отнася за осигурителния доход на работника. Споровете, които водим с работодателските организация, по-точно с една организация, от там настояват за бъде финансирана цената на труда, но тя е различна в различните компании", каза още социалният министър.

Стартъп компаниите не са включени в това постановление. Има селско, горско и рибно стопанство, те са изключени от това постановление, също така финансови и застрахователни дойности, държавното управление - всички, които имат договори с НЗОК ще има нова програма, както и и сектор образование - с изключение на предучилищното частно образование. Пълната информация ще бъде качена на страницата на Агенцията по заетостта, кандидатстването започва от утре", подчерта Сачева.

Безработните да се регистрират като безработни, самонаетите ще могат да кандидатстват за безлихвен кредит до 1500 лева.

"Работодателят да се замисли дали да освобождава служител с лека ръка, защото след месец служителят може да му потрябва, но той – обиден, или намерил си друга работа, може да не иска да се върне там", допълни министърът на финансите Владислав Горанов.

"Няма ограничение до колко служители може да кандидатства по схемата 60/40. Първоначалното кандидатстване ще е за месец и започва още утре. За тази мярка засега са необходими са 1,5 млрд. лева, които могат да бъдат осигурени с актуализация на бюджета. Ще дадем колкото е нужно, а ако кризата продължи да се развива, ще трябва да се вземат и по-радикални мерки", посочи Горанов.

Финансовият министър съобщи, че се обсъжда актуализация на бюджета, за да бъдат осигурени необходимите  за изплащане на компенсациите средства. Текат интензивни анализи. Днес в 18.30 часа ще се проведе заседание на правителството и ще е  ясно дали това ще се случи, заяви Горанов, като добави че може да се наложи да бъде поет дълг от милиарди, за да могат да се изпълнят мерките, които да обезпечат евентуална актуализация на бюджета.

"Ако тази вечер го одобрим, внасянето в Народното събрание може да стане до утре на обяд и следващата седмица да бъде гласуван", уточни той.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати