Сачева обвини протестиращите майки, че 13 000 възрастни остават без личен асистент

Общество
16.01.2020 | 14:10 ч.

Приетият под натиск Закон за личната помощ е причината 13 хиляди възрастни да останат без личен асистент от началото на годината. Законът дава тези права само на децата и хората с увреждания над 90 процента. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя е категорична, че министерствата на финансите и на социалната политика са имали отрицателни становища и коментира:

"Един закон, който беше приет под натиск, и един закон, чийто инициатор беше г-жа Мая Манолова, беше внесен в Народното събрание и от Каорнелия Нинова, и от група народни представители. Това, което се случва в момента, е резултат от това да приемаме едно законодателство набързо заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет един закон, който да е справедлив и устойчив", БНР.

До края на януари ще се приеме нова национална програма за асистенти, така 4 хиляди и 800 нуждаещи с по-ниски проценти на увреждания ще получат асистентска услуга, обяви Сачева. Общините също ще предоставят допълнителни услуги на хората над 65 години.

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати