САЩ спират да допускат в страната пътници от Европа

Свят
12.03.2020 | 08:06 ч.

Президентът Доналд Тръмп обяви в телевизионно обръщение, че САЩ спират да допускат в страната пътници от Европа за 30 дни от петък полунощ, като мярка за забавяне на разпространението на нови коронавирус, съобщава Fox News, цитиран от "Фокус".

„Приложихме животоспасяваща мярка с ранните си действия спрямо Китай. Сега трябва да предприемем същите действия и спрямо Европа“, заяви американският лидер.

Неговото изявление дойде няколко часа, след като Световната здравна организация обяви CoViD-19 за глобална пандемия и броят на потвърдените сличаи в САЩ стигна до повече от 1200. Тръмп обаче уточни, че новите ограничения за пътуване не се отнасят за граждани на Обединеното кралство.

„Вирусът няма да има шанс срещу нас. Нито една страна не е подготвена по-добре, или е по-устойчива“, заяви президентът. „Всички сме заедно в това. Трябва да оставим политиката настрана, да спрем партийните вражди и да се обединим заедно като един народ и едно семейство“.

Мярката важи само за хора, а не за стоки и други товари, заяви служител в Белия Дом пред медията.

Освен това, държавният глава на САЩ отбеляза, че американската администрация ще разгледа възможността за по-ранна, отколкото се е планирало, отмяна на ограниченията за влизане в страната на лица от Китай и Южна Корея. „Следим ситуацията в Китай и Южна Корея и според това, как се подобрява ситуацията там, ще проведем преоценяване на ограниченията, който десйтват (спрямо тях) в реално време“, заяви той.

По-късно Тръмп подписа президентска прокламация, с която забрани влизането на повечето чуждестранни граждани, посетили определени европейски държави през последните две седмици. Суспендирането не се прилага за законни постоянно пребиваващи лица, се казва в съобщението.

Американският президент обясни увеличението на мащабите на новия коронавирус в САЩ с това, че ЕС не е предприел необходимите мерки за ограничение на пътуванията.

„В самото начало на епидемията установихме мащабни ограничения за влизане от Китай и въведохме в действие първата от 50 години карантина на федерално ниво. Обявихме извънредна ситуация в сферата на здравеопазването и установихме най-високото ниво на предупреждение за пътуване в други страни, където се разпространява тази ужасна инфекция“, отбеляза Тръмп.

„След като бяха предприети тези ранни и много сериозни мерки, имаше значително по-малко случаи на вирусна инфекция в Съединените щати, отколкото сега в Европа“, посочи американският лидер. „Европейският съюз не предприе същите предпазни мерки и не ограничи влизането от Китай и други места на разпространение. В резултат на това посетителите от Европа създадоха в САЩ голям брой нови огнища“, убеден е ръководителят на Белия дом.

Тръмп каза още, че избухването в САЩ на болест, причинена от коронавирус, не е финансова криза, но американските власти ще предприемат необходимите икономически мерки.

„Това не е финансова криза. Просто кратък период от време, който ние ще преодолеем заедно като страна и като свят. Въпреки това, за да осигуря допълнителна подкрепа на американските работници, семейства и предприятия, тази вечер обявявам допълнителни [икономически] мерки“, отбеляза американският лидер. По-специално той нарежда заеми с ниски лихви на компании в САЩ, засегнати от епидемията.

„Това са най-решителните и всеобхватни мерки за борба с чуждестранен вирус в съвременната история“, добави президентът. „Сигурен съм, че продължавайки да предприемаме тези трудни мерки, ще намалим значително заплахата за нашите граждани и в крайна сметка ще победим този вирус скоро“.

„Използвайки спешни правомощия, възлагам на Министерството на финансите на САЩ да отсрочи плащането на данъци - без лихви и неустойки - за определени [категории] граждани и частни предприятия, които са отрицателно засегнати [от разпространението на коронавирус]. Тази стъпка ще осигури на икономиката повече от 200 милиарда долара допълнителна ликвидност“, каза още Тръмп.

Чък Шумър, лидерът на малцинството в Сената и председателят на Камарата Нанси Пелоси пуснаха съвместно изявление след обръщението и казаха, че най-добрият „начин да се помогне на американците да бъдат в безопасност и да се гарантира тяхната икономическа сигурност е президентът да се съсредоточи върху борбата с разпространението на самия коронавирус. Те твърдят, че Тръмп не е успял да се справи с липсата на комплекти за тестване на коронавирус.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати