Обявиха окончателните присъди по делото „Кашоги” - „пародия на правосъдие”?

Свят
07.09.2020 | 21:49 ч.

Осем души днес получиха до 20 години затвор за убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Саудитски съд осъди петима на 20 години, а трима - от 7 до 10 години затвор, съобщи службата на главния прокурор, цитирана от Саудитската агенция по печата. Присъдите са окончателни и подлежат на незабавно изпълнение, а наказателното дело е обявено за приключило.

През декември миналата година саудитски съд на първа инстанция даде смъртни присъди на петима от обвиняемите, а останалите получиха присъди от общо 24 години затвор. В крайна сметка смъртните присъди бяха смекчени, отбеляза ТАСС.

Окончателните присъди бяха обявени, след като синът на Кашоги обяви през май, че прощава на убийците.

Годеницата на Кашоги - Хатидже Дженгиз, обаче окачестви като фарс обявените днес от Саудитска Арабия присъди и каза, че международната общност няма да го приеме, предаде Франс прес. "Саудитските власти приключиха този случай, без светът да узнае кой е отговорен за убийството на Джамал", добави тя.

В "Туитър" специалният докладчик на ООН по екзекуциите без съд и присъда Анес Каламар окачестви делото като „пародия на правосъдие”. По думите й тези присъди нямат никаква юридическа или морална стойност.

Организацията "Репортери без граници" също осъди решението на саудитското правосъдие. "Този процес без публика и журналисти не позволи да узнаем истината и да разберем какво е станало на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и кой е дал заповедта за извършването на това държавно престъпление", каза за АФП генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Кашоги пишеше критични статии за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман във в. "Вашингтон пост". На фона на репресиите в Саудитска Арабия срещу правозащитници, писатели и критици на войната, която кралството води в Йемен, Хашоги замина в изгнание в САЩ. Той бе убит в края на 2018 г. в саудитското консулство в Турция. Сред замесените в убийството са съдебен лекар, агенти на службите за сигурност и разузнаване и хора, работили за принц Мохамед бин Салман. Принцът отрече да е знаел за операцията в консулството. По време на делото бяха дадени шокиращи показания на свидетели.

Великобритания обяви въвеждането на санкции срещу 20 саудитци, заподозрени в участие в убийството на Кашоги, съобщи британското министерство на външните работи.

Още по темата

Коментирай