Съдийската колегия на ВСС иска от САЩ информация за набедения в корупция съдия

Общество
06.02.2020 | 14:13 ч.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание по повод заявлението на Майкъл Р. Помпео – държавен секретар на Съединените американски щати, с което бе оповестено, че Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд „е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Членовете на Съдийската колегия единодушно с 10 гласа „за“ решиха чрез Министерство на външните работи на Република България да бъде поискано от американската страна да предостави информацията, с която разполага, във връзка с твърденията за корупционно поведение на съдия Миталов.

Информация за наличието на данни, свързани с твърденията за участие на съдия Миталов в „сериозна корупция“ ще бъде поискана и от главния прокурор на Република България, главния инспектор на Инспектората към ВСС и председателя на Комисията за противодействие корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество .

След получаване на исканата информация Съдийската колегия на ВСС ще вземе информирано решение по отношение на действията, които следва да бъдат предприети, съобразно законовоустановените ѝ правомощия.

 

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати