Септември в Съединените щати: месец на огън и лед

Свят
09.09.2020 | 12:47 ч.

Според губернатора на Калифорния това е най-дългият и опустошителен сезон на пожарите по отношение на поразените площи в съвременната история на САЩ. Огънят вече е изпепелил повече от 890 хиляди хектара в Калифорния. До момента са евaкуирани около 200 души. Властите са издали предписание за готовност на гражданите да нaпуснат домовете си в още няколко региона, предаде БНТ.
Малки градове буквално са в руини и в други западни щати. Заради бурни ветрове и високи температури във Вашингтон и Орегон също избухнаха пожари. Град Малдън в Източен Вашингтон е почти разрушен.
Прогнозата е, че и днес остават лошите метеорологични условия. А очакваните ветрове от 75 мили в час може да превърнат малките пожари в огромни огнища. Сезонът на пожарите започна по-рано тази година, а според експерти - пикът предстои. Обстановката се усложнява допълнително от високите температури и силния вятър, който често сменя посоката си.

И докато в Калифорния близо седмица повече от 14 хиляди пожарникари се борят с мащабните пожари, при които най-малко 14 души пострадаха, на север в Щатите лятото се смени със зима - от 30 плюс градуса температурите станаха минусови. Необичайно време в Скалистите планини – промяната стана за ден.

Студен въздух от Канада е причина за бури и снеговалеж в щатите Невада, Юта, Уайоминг. В Колорадо снежната покривка беше няколко сантиметра и затрудни движението. Имаше и силни пориви на вятъра, със скорост близо 60 км/ч, предава БНТ.

Мразовитият фронт идва в района след повече от два месеца сухо и горещо време. Според статистиката на синоптиците подобен, много рязък спад на температурите се е наблюдавал само няколко пъти за последните 150 години.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати