Сергей Станишев: Опитът на БСП да копира ГЕРБ се оказа неуспешен

Политика
21.01.2020 | 14:54 ч.

"Виждаме опити да се копира ГЕРБ в риторика и агресивност, които бяха характерни за партията. БСП винаги е била интелигентна и държавническа партия. Изводът от изборите е, че опитът да се копира ГЕРБ е неуспешен и хората предпочитат оригинала пред копието."

Това каза на брифинг президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев, предаде „Фокус“.

„Индикациите са, че ще виждаме все по-социален ГЕРБ - политика на доходите в различни социални сектори, образование. Тази трансформация е много рискова за БСП, защото в последните години, като че ли БСП се хвърли да търси нови ниши, състезавайки се по много теми с патриотите: Истанбулска конвенция, дори по темата за евроскептицизма. Важно е опозицията да играе ролята на инструмент за натиск на управляващите“, добави още той.

Тази седмица БСП внесе вот на недоверие. Криза във водния сектор има, основание за вот има. Едва ли ще падне правителството. Това, което хората очакват, е да се говори по-експертно и да се дават решения. На всички им е писнало от политическия сблъсък заради политическия сблъсък. Това каза на брифинг президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев.

Според Станишев след десетгодишното управление на ПП ГЕРБ е дошло времето да се поеме отговорност и това ще се случи по естествен път на предстоящите догодина парламентарни избори.

„Не се състоя нито една дълбока реформа, която да даде нов облик на който и да е сектор. Все повече се управлява на парче, без цялостна визия заради протест на един или друг сектор. Проблеми има и в здравеопазването, и в железопътния сектор. Не можем да си позволим да се въртим повече в кръг и да искаме отсрочки и изключение от правилата. Следващите години ще бъдат решаващи за посоката и мястото на България в ЕС“, добави той.

Според Станишев основният проблем на България в дългосрочен план ще продължава да бъде демографската криза и липсата на работна ръка. „Няма ли хора, няма вътрешен пазар, няма работна ръка, няма инвестиции“, посочи той.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати