Шаран за Никулденската трапеза

Сити кулинар
03.12.2021 | 16:42 ч.

Никулден е един от най-светлите и почитани празници в страната. Най-важното място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран. Рибата се пече увита в тесто, а ястието се нарича рибник. Шаранът се пълни с булгур, ориз, стафиди и орехи. Опичат се също и обредни хлябове - света Петка и свети Никола.

 

Пълнен шаран с булгур и орехи

 

Продукти:

1 голям шаран

1 к. ч. булгур

1 глава лук

40 ореха

1 лимон /за украса/

девисил, листа целина

2 с. л. олио

3 с. л. мас

сол

 

Приготвяне:

Булгурът се сварява предварително в 2 кафени чашки вода и сол, след което се задушава с нарязаната глава лук и прибавените счукани орехи. С готовата смес се пълни коремът на почистения и осолен шаран, включително и в местата на извадените хриле. Напълненият шаран се зашива с дебел конец и се слага в тава, намазана с олио и мас. Горната част на рибата също се намазва и върху нея се редят шайби лимон във формата на кръст. За да не загори, шаранът се поставя върху скара, направена от лозови или вишневи пръчки.

         

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.