Шаран за Никулденската трапеза

Сити кулинар
03.12.2021 | 16:42 ч.

Никулден е един от най-светлите и почитани празници в страната. Най-важното място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран. Рибата се пече увита в тесто, а ястието се нарича рибник. Шаранът се пълни с булгур, ориз, стафиди и орехи. Опичат се също и обредни хлябове - света Петка и свети Никола.

 

Пълнен шаран с булгур и орехи

 

Продукти:

1 голям шаран

1 к. ч. булгур

1 глава лук

40 ореха

1 лимон /за украса/

девисил, листа целина

2 с. л. олио

3 с. л. мас

сол

 

Приготвяне:

Булгурът се сварява предварително в 2 кафени чашки вода и сол, след което се задушава с нарязаната глава лук и прибавените счукани орехи. С готовата смес се пълни коремът на почистения и осолен шаран, включително и в местата на извадените хриле. Напълненият шаран се зашива с дебел конец и се слага в тава, намазана с олио и мас. Горната част на рибата също се намазва и върху нея се редят шайби лимон във формата на кръст. За да не загори, шаранът се поставя върху скара, направена от лозови или вишневи пръчки.

 
Печатни издания

  

 

 

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

ИГРА НА ЧИЧО ДОКТОР

 
- Дъще, къде беше?
- Играхме си с Иванчо на "чичо доктор".
- Как не те е срам!!!
- Споко, майче! Докторът беше от държавна болница и даже не ме погледна.
 
laughlaughlaugh
АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.