Борисов: Лекарите да не се оплакват, че са претоварени, плащаме за 360 болници! Зимният туризъм има мазнинка

Общество
24.03.2020 | 17:30 ч.

"България продължава да има нулева миграция, това моите опоненти го пропускат, но историята ще го помни. От днес имаме закон, когато се изготвят финансови, социални и икономически мерки, за неопределено време, няма учен в света, който да каже: месец, два, три, година, няма институт, който да каже има лекарство или ваксина, няма един, който да се подпише под сигурността или гаранцията на бързия тест."

Това заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

"Няма бърз тест сигурен, институтите в Израел считат, че по-рано от осем-девет седмици няма да могат да създадат такъв", обясни министър-председателят по повод изказаното по-рано днес от Медицинския съвет към правителството.

"Затова да отговоря на въпроса за бързите тестове, той е много ясен и категоричен, вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове, ние сме заявили 1 млн. искрено вярвам, че моите колеги, комисарите и експертите, ще купят ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме", намекна Борисов за изказването на доц. Мангъров.

"Цялата световна индустрия се пренастройва, за да поризвежда това, което ние започнахме преди две седмици. Мисля, че в рамките на 7-8 седмици ще почнем да си правим сами така наречените респиратори.

Ние се борим да спасим живота на възрастните и да запазим работата на младите.Затова ние толкова ревниво пазиме хората да отиват да работят и да не затвориме предприятия, стана ми дори криво, с Мутафчийски всички се шегуваме, във Фейсбук толкова неща има, но трябва да предпиремем мерките сериозно, като ги отправяме, всеки един човек замисляйки се, ще ги прави, защото единственото доказано е социалната изолация, затова създадохме КПП-тата.

Това КПП не е излизане от държавна граница, защото тогава всеки един автомомбил трябва да бъде спрян, пет-дест минути ако се прави пълната проверка, ако тогава трябва, за шегаджиите, които обиклили даден пост и не били стриктни полицаите, стриктността ако е като на аерогара София, колко часа ще дойдете на работа?! Затова самодисциплината е важна в случая, показва лична карта, показва декларация, ако искаш да го излъжеш, лъжеш себе си, близките си, хората, ставаш приносител на зараза", отсече в типичния си стил Бойко Борисов.

"Следващата тема, когато тръгваме да плащаме, плащаме за 360 болници, някой доктор да каже, че капцитетът на болницата е изчерпан, това е меко казано несериозно. Сега 30 души лежат в болни, претоварени! Ще почнат да се плащат допълнителните пари този месец. Трябва да сме като юмрук като нация!

Даваме половин милиард за МВР;  4,5 млрд. ресурс по отношение на заетостта, капитализиране на ББР, заделени са половин милиард да служат за гаранция за бизнеса около 2 млрд. портфейл, който може да се увеличи и 200 000  млн. лв. за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. 60-40% за неуволнените работници, те ще надминат 1 млрд. лева, отлагаме неплащане на данъци до 30 юни, както и 50 милиона лева за пенсионерите за Великден.

Зимният туризъм свършва края на март, там мазнинка имат. Какво ще го правим летния туризъм, имаме сега седмици да мислим какво да го правим съсловието. Ако се наложи ще изтеглим заем, но ако се стегнем, ще се справим. Всички пазари са спрели, не сме толкова богати като Франция, Германия", поясни още премиерът.

"Бългaрcкитe грaждaни, кoитo ca coциaлнo cлaби, прoдължaвaт дa ce пoлзвaт oт cиcтeмaтa зa coциaлнa зaкрилa. Тeзи грaждaни, кoитo ce oпитaт дa зaпaзят прaвooтнoшeниятa cи c рaбoтoдaтeлитe пo врeмe нa кризaтa, тeхният рaбoтoдaтeл щe пoлучи пoмoщ oт държaвaтa. Тeзи грaждaни, кoитo ca мaргинaли и нe пoпaдaт в нитo eднa oт oпиcaнитe хипoтeзи, тe ca coциaлнo изoлирaни и eдвa ли мoжe дa ce нaпрaви мнoгo зa тях", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

"Дайте да не истерясваме за три дни. Надяваме се, че това ще продължи 7-8 седмици, доскоро щяха да внасят работници от най-екзотични дестинации", саркастично се обърна към работодателите Горанов.

Премиерът каза, че все още не се знае колко е загубила икономиката към момента. "Всички се прибират в България, защото е най-сигурно, прибраха се стотици хиляди, пенсиите си вървят, добавки даваме, гарантираме заплатата, която са взимали. Някои тарикати, които не са си плащали осигуровките, може да се окаже, че някой готвач е вземал 300 лева, а получават 5000 лв., че и нагоре", разясни ситуацията премиерът.

"Какви куверти се платиха за Коледа и Нова година! За една седмица ли обедняха?!", скара се Бойко Борисов. Той посочи още, че няма да има икономически съвет към правителството, както искат от бизнеса. 

 

 

 

нт

Коментирай

Ленин
31.03.2020 | 17:54 ч.
След като падне карантината трябва да падне и това крадливо правителство и да има Народен съд за грабителските кръгове и олигарсите.
Мунчо
31.03.2020 | 17:52 ч.
Тоя ненормалник не само ,че не владее езика на финансисти и икономисти ,но и започна да говори с кулинарни фрази-от известно време все приказва за мазнинка.
 
Печатни издания

       

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Не знам за КОВИД-19, но ако вземат да ни правят психотестове,

доста хора ще изгърмят

 

АРХИВ | изберете две дати