Щрудел с череши и извара

Сити кулинар
07.06.2021 | 14:55 ч.

Продукти:

1 пакет кори за баница

краве масло за намасляване

пудра захар

 

за плънката:

2 яйца

1 кг череши или вишни, почистени от костилките,
0,5 кг извара

половин ч. ч. захар

половин ч. ч. орехови ядки (по желание)

2 с. л. кисело мляко

2 с. л. брашно

 

Приготвяне:

Изварата, киселото мляко и захарта се разбиват. Прибавят се яйцата и смлените орехови ядки. Черешите (вишните) се почистват от костилките и се прехвърлят в малка тенджера, слагат се 2 с. л. вода и се оставя да кипне, да се бланшират хубаво плодовете. Прибавя се брашното, разбърква се и се оставя да изстине.

В единия край на всяка кора се поставя от сместа с изварата. От двете страни се оставя разстояние и краищата леко се прегъват. Навива се руло до средата на кората. Слагат се част от охладените череши и рулото се завива докрай. Рулата се подреждат в намаслена тава на разстояние едно от друго. Щруделът се пече до зачервяване при температура 200 градуса. При сервиране се поръсва с пудра захар.

Забележка: Може да се приготви сладкишът и с бутер тесто. Ако имате готов квадратен блат за торта, можете да използвате сместа от череши и извара за пълнеж на руло или торта и да украсите с разбита сметана и няколко черешки.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.