Шефът на АПИ в Русе обеща: Другото лято ще е завършен пътят Русе-Кубрат

Общество
01.07.2020 | 14:08 ч.

Септември започва строителството на спорната отсчека Русе-Кубрат, другото лято пътят ще е готов.

Това обеща пред медиите в Русе председателят на УС на АПИ Георги Терзийски, предаде репортер на БРЯГНЮЗ.

"Въпреки кризата Агенцията и нейните служители продължиха да работят по всички дейности и процедури във връзка с рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат. Тези дейности започнаха още 2018 г., когато нямаше дори яснота относно начина на финансиране, но поради важността на тази отсечка за жителите на двете области и на общините и поради състоянието на републиканския път, бяха предприети съответните процедури за избор на изпълнител, на надзор и подготвяне на проектните предложения за Управляващия орган. След като през 2019 г. бяха направени съответните анализи и бяха установи възможности резерви, свързани със спестени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ и благодарение на релокиране на още 40 мнл. лева от управляващия орган, вече се отвори възможността за бърза реализация на проекта", обясни непрестанната работа на служителите на Агенцията по този проект Терзийски.

Той посочи, че на 11 юни са отворени офертите за изпълнител и съответно има решения, които не се обжалват и в най-скоро време ще бъдат подписани договорите.

"Днес бяха отворени ценовите предложения за надзор, като и тук експертите на Агенцията работят много усилено за подписване на договор в рамките на месеца, след като изтекат сроковете за обжалване. На 10 юни бяха представени проектните предложение с уверение за максимална бързина по отношение на оценките и възможността за сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Агенцията не е спирала да работи по проекта, нито така появилите се спекулативни внушения, че тук има забавяне или има някаква форма на безотговорност и безхаберие, искам жителите на тези населени места, чрез своите местни власти да бъдат запознати точно с процедурите, сроковете и ангажиментът, който Агенцията поема за стартиране на рехабилитацията през септември. Срокът за изпълнението е 10 месеца от подписването на акта за откриване строителната площадка. Т.е. септември започваме, догодина лятото ще може да се пътува по един рехаблитиран, обновен, безопасен път", заяви категорично шефът на АПИ.

Според него не е проблем да се строи пътят и през зимата: "Лятото е подходящо, но е много натоварен трафика, през последните години зимата дава възможност да се изпълняват много от стротилените едйнсоти, няма проблем изпълнението да бъде направено в срок от 10 месеца. И в момента Агеницята попдържа пътя в състояние, което да дава възможност за движение, ще има възможност за изчистване на всички дейности, за да остане пътят в експлотационно състояние."

По думите на Терзийски ремонтът на пътя ще създаде определени неудобства на пътуващите, но те ще си струват, като се има предвид очакваният краен резултат.

Директорът на АПИ поясни още, че тази година Агенцията започва с процедурите от Русе до Бяла и обход до Бяла за магистралата Русе-Велико Търново, докато се стигне до стротелство, има една невидима работа по отчуждаване на трасето. Очаква се строежът да започне през 2021 г.

Припомняме, че въпреки визитата на високо ниво от страна на АПИ, заради лошото състояние на пътя жители на седем населени места обявиха, че в събота, 4 юли, излизат на протест, който няма да бъде отменен.

Недоволните граждани се събират от 14 часа на кръстовището на „Джъмбо“. Основният организатор Александър Михайлов уточни, че главният път Русе-Разград няма да бъде затварян, въпреки че се очаква събирането на около 400 човека от всички населени места, през които минава пътят Русе-Кубрат. Хората казват, че  30 години този път не е ремонтиран и вече не могат да търпят ежедневната невъзможност да пътуват нормално и да трошат колите си по разбитата настилка. 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати